Gedeeltelijke zonsverduistering in Nederland: mis het niet!

gedeeltelijkezonsverduistering

Volgende week vrijdag is – bij helder weer – vanuit ons eigen kikkerlandje een gedeeltelijke zonsverduistering te bewonderen. Tijdens het maximum bereikt minder dan 20 procent van het licht van de zon ons land.

Op vrijdag 20 maart om 9.30 uur gaat het beginnen. De maan schuift dan tussen de aarde en de zon. Om 10.37 uur is de zon maximaal bedekt. Aangezien het om een gedeeltelijke zonsverduistering gaat, zal het rond die tijd niet helemaal donker worden: ongeveer 84 procent van de diameter van de zon is bedekt en er valt nog zo’n twintig procent van het zonlicht op ons land. Rond 11.48 uur komt de gedeeltelijke zonsverduistering tot een eind.

Pas op!
Natuurlijk wil je er niks van missen. En als het helder weer is, hoeft dat ook niet. Op het moment dat de zon verduisterd wordt, staat deze circa 30 graden boven de horizon en is deze dus goed zichtbaar. Maar: wees gewaarschuwd! Ook wanneer een groot deel van de zon verduisterd wordt, is het een slecht idee om zonder bescherming naar de zon te kijken. Gebruik altijd een eclipsbrilletje. Die zijn vanaf vandaag gratis te verkrijgen bij een grote Nederlandse optiekketen of online op tal van plekken voor een klein bedrag aan te schaffen.

Sterrenwacht
Wil je de zonsverduistering in aanwezigheid van andere astronomie-liefhebbers bewonderen? Dan kun je bij tal van sterrenwachten terecht. Zij openen op deze vrijdagochtend speciaal hun deuren. Het is dus de moeite waard om te achterhalen of ook de sterrenwacht bij jou in de buurt open is.

Bijzonder
Zo’n gedeeltelijke zonsverduistering is best bijzonder. De eerstvolgende keer dat we in Nederland de maan een deel van het zonlicht zien blokkeren, is pas in 2021. Die verduistering is echter beperkt: slechts 17 procent van de zon zal worden bedekt. De volgende grote eclips laat nog ietsje langer op zich wachten: in 2026 zal de maan de zon voor 90 procent bedekken.

Op 20 maart vindt naast de gedeeltelijke zonsverduistering in Nederland ook een totale zonsverduistering plaats. Die is vanuit ons land helaas niet te zien, daarvoor moet je in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan (de lijn van de totaliteit loopt ten zuiden van Groenland en IJsland via de Faeröer-eilanden naar Spitsbergen).

Bronmateriaal

"Zonsverduistering 20 maart" - NOVA
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jaap Vreeling / NOVA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd