Gedachtenlezende computer komt eraan

Wetenschappers zijn een computer aan het ontwikkelen waarbij typen overbodig is. Door alleen maar aan woorden te denken, verschijnen deze al op het scherm. In tegenstelling tot andere door het brein bestuurde pc’s, hoeven gebruikers niet in beelden te denken. De computer is in staat om woorden direct uit de gedachten van de gebruiker te halen.

De wetenschappers hebben gekeken welke delen van het brein actief worden wanneer iemand aan een bepaald woord denkt. De eerste tests zijn hoopgevend: de computer kan woorden daadwerkelijk achterhalen door de verschillende activiteiten in het brein te analyseren.

Spade
“De computer gebruikt een formulier met daarop twintig vragen om uiteindelijk bij het juiste woord terecht te komen,” legt onderzoeker Dean Pomerleau uit. “Dus een zelfstandig naamwoord waarmee je iets moet doen, bijvoorbeeld een spade, zorgt voor activiteit in de motorische cortex: dit deel gaat over fysieke bewegingen.”

Appel
“Een woord dat met voedsel te maken heeft, bijvoorbeeld appel, zorgt voor activiteit in het deel van de hersenen dat over het hongergevoel gaat.” Volgens de onderzoekers is deze werking zeer effectief en snel.

Mail
Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden. “We werken op dit moment aan de activiteiten in het brein die geproduceerd worden wanneer er aan meerdere woorden wordt gedacht. Dat betekent dat je later wellicht in staat bent om brieven of e-mails of zoekwoorden te typen door alleen maar te denken.”

Schroevendraaier
Het prototype let op 20.000 kenmerken van het brein en kan woorden als ‘huis’, ‘schuur’ en ‘schroevendraaier’ perfect herkennen. Zodra de hersenscans beter worden zal ook deze computer een sprong vooruit maken. En dan komen we toch in de buurt van de verwachtingen. “Gedachten lezen is de ultieme interface,” vindt expert Justin Ratner. “Er zullen door dit soort dingen wel zorgen zijn over de privacy, maar daar komen we wel uit. Het is in ieder geval duidelijk dat mensen niet meer beperkt zijn en alleen maar een toetsenbord en muis kunnen gebruiken.

Wereldwijd wordt door verschillende wetenschappers aan zo’n ultieme interface gewerkt. Op dit moment zijn de onderzoekers daarbij nog afhankelijk van grote apparaten om het brein te scannen. Deze zijn vergelijkbaar met de apparatuur in het ziekenhuis: duur en ongeschikt voor de gemiddelde huiskamer. Er wordt echter gewerkt aan een kleiner apparaatje om de hersenen te scannen. Dit zou in een headset kunnen worden verwerkt en net zo goed moeten werken als de grotere exemplaren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd