‘Gedachtelezers’ kunnen luchthaven beschermen

Het private bedrijf WeCU Technologies komt met een nieuw wapen in de strijd tegen terrorisme: een scanner die gedachten kan lezen. Het apparaat zou heel geschikt zijn om op luchthavens in te zetten en te achterhalen wie foute bedoelingen heeft, nog voordat het individu in het vliegtuig stapt.

“Het systeem projecteert beelden op schermen in de luchthaven, zoals symbolen die geassocieerd worden met terroristische groepen en enkel door een mogelijke terrorist worden herkend,” legt Ehud Givon van WeCU uit. “De logica is dat mensen er niets aan kunnen doen en reageren, al is het maar heel subtiel, omdat ze een bekend beeld plotseling in een onbekende omgeving voorbij zien komen. Als je door een luchthaven slentert en een foto van je moeder ziet dan kun je er niets aan doen, maar dan moet je reageren. De reactie kan een knippering met de ogen, een verhoogde hartslag, een nerveus tikje of een snellere ademhaling zijn. Het systeem van de WeCU zou mensen gebruiken om te observeren, maar baseert zich vooral op verborgen camera’s en biometrische sensoren.”

Het systeem heeft al enkele tegenstanders. Zo zijn er mensen die bang zijn dat de verkeerde ‘terroristen’ worden opgepakt. Want wat als iemand het terroristensymbool ziet en daarbij aan iets heel anders denkt en een verhoogde hartslag krijgt? Bovendien is er volgens de sceptici een aanzienlijk grote kans dat een echte terrorist de symbolen negeert en gewoon kan doorgaan. Het hele systeem doet de tegenstanders denken aan de film ‘Minority Report’ waarin een politieman, gespeeld door Tom Cruise, door gedachten te lezen mensen oppakt zodra ze ook maar aan misdaad denken.

WeCU laat zich niet door de sceptici uit het veld slaan. “Het klinkt misschien als science fiction, maar ik kan je verzekeren dat de technologie heel echt is,” vertelt Givon. Het systeem zou in meer dan 95 procent van de gevallen accuraat werken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd