Gecastreerde spin is strijdvaardig

Spinnen die tijdens de seks hun paringsorganen kwijtraken, zijn veel betere strijders dan spinnen die nog wel helemaal ‘man’ zijn. Dat blijkt uit onderzoek.

De mannelijke spin heeft twee pedipalpen: paringsorganen. Tijdens de seks kan hij één of twee van deze echter zomaar kwijtraken. Dat is eigenlijk heel gek. Zeker evolutionair gezien, want zo’n spin kan zich niet meer voortplanten.

Nut?
Wetenschappers bedachten dat het toch nut moest hebben zo’n mannetje zonder paringsorganen en zochten het uit. Ze bestudeerden het paargedrag van de spin Nephilengys malabarensis.

De pedipalpen zijn op deze foto duidelijk te zien. Foto: Kaldari (via Wikipedia.org)
Vrouwtje
Ze ontdekten dat de paringsorganen in zo’n 75 procent van de gevallen in het vrouwtje bleven hangen en zo voorkwamen dat anderen mannetjes haar bevruchtten. Maar het kwijtraken van de paringsorganen zorgde voor nog meer veranderingen. Zo werden de mannetjes veel beschermender naar hun vrouwtje toe: ze werden agressieve en goede strijders.

Agressie
Uit het onderzoek blijkt dat de mannetjes zonder paringsorganen het wonnen van mannetjes met één of twee paringsorganen. Bovendien waren de mannetjes zonder pedipalpen veel sneller op hun teentjes getrapt: ze vielen zo’n drie keer vaker aan dan de ‘echte’ mannen.

Hormonen?
De onderzoekers denken wel te weten waar het gedrag van de spinnen vandaan komt. Het dier heeft eigenlijk niets meer te verliezen en richt al zijn energie op het vechten. “We denken – maar dat weten we niet zeker – dat de veranderingen in het gedrag veroorzaakt worden door veranderingen in de hormonen door het verlies van de paringsorganen,” legt onderzoeker Matjaž Kuntner uit.

De vrouwtjes bleken de mannetjes na de seks bovendien regelmatig op te eten. Waarschijnlijk was dat voor de mannetjes een extra reden om hun paringsorganen in het vrouwtje achter te laten. Zo wisten ze zeker dat hun nageslacht een kans had.

Een gecastreerd mannetje. Foto: Matjaž Kuntner

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd