Gebruikersnaam heel belangrijk voor succes op online datingsite

date

Hoe boek je het grootste succes op een online datingsite? Een leuke foto helpt. Maar een goede gebruikersnaam is minstens zo belangrijk. Kies er bij voorkeur één die begint met een letter hoog in het alfabet.

In feite is online daten niets anders dan iemand zover krijgen dat deze je offline ontmoeten wil. Om te achterhalen hoe je online het grootste succes boekt, doken onderzoekers dan ook in 86 reeds gepubliceerde studies over verleiden en overtuigen. Een analyse van die studies levert een lijstje tips op voor mensen die graag succes willen boeken op een online datingsite.

Gebruikersnaam
What’s in a name? vroeg Shakespeare zich al af. Nou, veel als het om online daten gaat, zo blijkt uit het onderzoek. Zo blijkt een goede gebruikersnaam net zo belangrijk te zijn als een goede profielfoto. Een goede gebruikersnaam moet aan een aantal eisen voldoen. Zo boek je meer online datingsucces met een gebruikersnaam die begint met een letter hoog in het alfabet. Onduidelijk is waarom. Misschien komt het doordat mensen met een naam die begint met een letter aan het begin van het alfabet doorgaans hoger opgeleid zijn en een hoger salaris hebben. Of het heeft iets te maken met de wijze waarop de zoekmachines op de datingsites resultaten tonen (op alfabetische volgorde). Behalve de beginletter, is ook de betekenis van de gebruikersnaam belangrijk. Vrouwen kiezen bij voorkeur een naam die hun fysieke aantrekkelijkheid benadrukt (bijvoorbeeld ‘Blondie’) en mannen gaan bij voorkeur voor een naam die hun intelligentie benadrukt. Ook met een speelse naam scoor je punten. Het kan ook een goed idee zijn om – voor je een gebruikersnaam kiest – eens rond te snuffelen op de datingsite en vervolgens een gebruikersnaam te kiezen die vergelijkbaar is met de gebruikersnamen van mensen die je aantrekkelijk vindt.

WIST JE DAT…

…wetenschappers maar wat graag onderzoek doen naar de liefde? Zo weten we nu dankzij de wetenschap dat openingszinnen niet werken.

Foto
Behalve de gebruikersnaam is ook de foto op je profiel heel belangrijk, zo stellen de onderzoekers. Wie succes wil boeken, doet er goed aan een foto te kiezen met daarop een oprechte lach en het hoofd een beetje schuin. Vrouwen zouden op hun profielfoto het best in rood gekleed kunnen gaan. Overigens is het ook geen slecht idee om een foto te plaatsen waarop meer mensen staan en die laat zien dat anderen een fijne tijd hebben in jouw aanwezigheid. Vrouwen bleken in sommige gevallen een man zelfs aantrekkelijker te gaan vinden nadat ze een foto hadden gezien waarop een andere vrouw naar die man lachte.

Tekst
Ook voor het tekstje op je profiel hebben de onderzoekers nog wel ideeën. Gebruik geen lastige woorden om intelligent over te komen, maar kies voor bewoordingen die blijven hangen en die ervoor zorgen dat mensen je aardig vinden. Wil je anderen laten weten dat je grappig bent? Zet het niet expliciet in de tekst, maar zorg er in plaats daarvan dat je tekstje laat zien dat je humor hebt. En praat niet alleen over jezelf, maar ook over wat je zoekt. De beste verhouding is wat dat betreft 70:30: zeventig procent over jezelf, dertig procent over wat je zoekt.

En als je eenmaal ‘beet’ hebt en in contact komt, met een potentiële date, doe je er goed aan die date niet te laten wachten. Reageer snel. Stel open vragen. Vertel ietsje meer over jezelf. En komt het tot een gesprek met webcam? Lach, spiegel de lichaamstaal van de ander en doe niet alsof je perfect bent. En – ook niet onbelangrijk – wacht niet te lang om ‘in het echt’ af te spreken.

Bronmateriaal

"Screen name matters in the online dating game" - British Medical Journal (via Eurekalert.org)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd