Dat hebben wetenschappers ontdekt. Het gebroken hart-syndroom blijkt niet alleen op te treden bij verdriet, woede of angst, maar ook bij puur geluk.
Het tako-tsubo-syndroom (TTS) wordt ook wel het ‘gebroken hart-syndroom’ genoemd. We spreken van dit syndroom als de hartspier plotseling verzwakt raakt, wat leidt tot pijn op de borst, ademnood en soms zelfs tot een hartaanval. Onderzoek heeft aangetoond dat het syndroom opvallend vaak acte de présence geeft na een negatieve emotionele gebeurtenis, vandaar de veelzeggende bijnaam ‘gebroken hart-syndroom’.
Geluk
Wetenschappers hebben nu echter ontdekt dat het syndroom ook kan ontstaan na een positieve emotie. Ze trekken die conclusie nadat ze de gegevens van 1750 mensen in negen landen die met het syndroom te maken hebben gehad, bestudeerden. In 485 gevallen werd het syndroom duidelijk getriggerd door een emotie. In 96 procent van deze 485 gevallen hing het syndroom samen met negatieve emoties die bijvoorbeeld ontstonden na de dood van een echtgeno(o)t(e), een ongeluk of relatieproblemen. Eén van de patiënten kreeg bijvoorbeeld met het syndroom van doen nadat hij door toedoen van zijn overgewicht vast kwam te zitten in het bad. Vier procent van de 485 gevallen werd veroorzaakt door positieve emoties die bijvoorbeeld ontstonden tijdens een verjaardagsfeest, bruiloft of geboorte van een kleinkind.
Variaties
“We hebben aangetoond dat de opmaat naar TTS in meer variaties voorkomt dan gedacht,” stelt onderzoeker Jelena Ghadri. “Een TTS-patiënt is niet langer de patiënt met het gebroken hart en de ziekte kan ook voorafgegaan worden door positieve emoties.”
Eerder onderzoek suggereerde dat TTS met name vrouwen na de menopauze raakt. Dit onderzoek onderschrijft dat: maar liefst 95 procent van de patiënten met dit syndroom – ongeacht of het nu door een fijne of verdrietige gebeurtenis werd voorafgegaan – was vrouw.