Gebouwen verplaatsen? Gebruik een vliegende schotel!

Kijk niet raar op als u in de toekomst een vliegende schotel in de lucht ziet vliegen. Het Australische bedrijf Skylifter werkt aan een transportmiddel om zware lading naar afgelegen gebieden te brengen. Het discusvormige luchtvaartuig draagt 150 ton lading, terwijl de schotel een afstand aflegt van 2.000 kilometer met een snelheid van 83 kilometer per uur.

Door het platte ontwerp is de vliegende schotel een soort zeilboot in de lucht. Het luchtvaartuig reist met de wind mee. Natuurlijk is het wel mogelijk om bij te sturen, anders komt de lading natuurlijk niet op de juiste plaats aan. Wanneer de schotel wil landen, dan klapt er een parachute uit.

Speciale propellers houden de Skylifter horizontaal in de lucht. Daarnaast gebruikt het luchtvaartuig deze om op te stijgen en te dalen.

Het Australische bedrijf heeft al een testversie gemaakt met de naam Betty. Betty is slechts drie meter breed en draagt lading met een gewicht van een halve kilo. Skylifter heeft ook een grotere variant met een spanwijdte van achttien meter uitgebracht. Dit model, met de naam Vikki, kan nog niet zonder kabels opstijgen. Op dit moment werkt het bedrijf aan een onbemande versie met een breedte van 23 meter. Over drie jaar volgt Lucy, een prototype met een grootte van 150 meter. In deze vliegende schotel kan een piloot plaatsnemen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd