Geboorteplaats van keizer Vespanianus gevonden

Een internationaal team van archeologen beweert de geboorteplaats van de Romeinse keizer Vespanianus te hebben gevonden. De villa zou zich ten noorden van Rome bevinden. Vespanianus regeerde in de eerste eeuw na Christus en is de man achter het Colosseum – één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de Italiaanse hoofdstad.

Vespasianus zou in de Falacrinae-vallei, nabij het stadje Cittareale ter wereld zijn gekomen. Dat ligt zo’n 130 kilometer ten noordoosten van Rome. Archeologen zijn ervan overtuigd dat zij de restanten van het huis waarin de keizer ooit geboren werd, hebben opgegraven. “De oude Romeinse historicus Suetonius zei dat Vespasianus in het gebied van de Falacrinae-vallei is geboren,” vertelt onderzoeker Helen Patterson. “Veldonderzoek en informatie van lokale bewoners hebben uitgewezen dat dit Vespasianus’ geboorteplaats moet zijn.”

De opgravingen hebben al verschillende resultaten opgeleverd. Zo zijn er weelderige marmeren vloeren en mozaïeken gevonden nabij de 3000 tot 4000 vierkante meter grote Villa van Falacrinae. Ook zijn er munten, keramiek en metalen kunstwerken aangetroffen. Geofysisch onderzoek en een röntgenfoto hebben de archeologen geholpen om een reconstructie van de onder zand bedolven villa te maken. “Het was duidelijk een heel, heel groot gebouw en heel luxe. We hebben Romeinse baden, een tuin en een eetkamer gevonden en nu hebben we nog maar een deel van de villa blootgelegd.”

Vespasianus regeerde van 69 tot 79 na Christus en was de negende Romeinse keizer. Hij zou van bescheiden komaf zijn. Zijn vader was een belastinginner en bankier. Na de burgeroorlog die op Nero’s dood volgde, heeft Vespasianus zijn eigen Flavius-dynastie gesticht. Deze was echter maar een kort leven beschoren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd