‘Geboortemaand beïnvloedt levensduur’

Hoe oud mensen worden, hangt waarschijnlijk nauw samen met de maand waarin ze ter wereld zijn gekomen. Met die opmerkelijke conclusie komen Duitse wetenschappers. Mensen die in november geboren worden, leven bijvoorbeeld aanzienlijk langer dan mensen die in mei ter wereld kwamen.

De onderzoekers bestudeerden de gegevens van zo’n zes miljoen Duitsers die tussen 1992 en 2007 aan problemen met het hart en/of de vaten stierven. Er werd niet alleen op de doodsoorzaak gelet. Ook de leeftijd en de geboortemaand werd in de studie meegenomen.

Geboortemaand
Al snel bleek er een verband te zijn tussen de geboortemaand en de leeftijd die mensen bereikten. Zo stierven de mensen die in mei ter wereld gekomen waren gemiddeld gezien op de jongste leeftijd. Mensen die in november geboren werden, leefden het langst.

Vrouwen en mannen
Gemiddeld leefden de vrouwen die in november geworden waren 7,3 maanden langer dan de vrouwen die in mei het levenslicht zagen. Bij de mannen was dat verschil nog ietsje groter: 11,7 maanden.

WIST U DAT…

Meer
De wetenschappers bestudeerden naast hart- en vaatziekten ook andere doodsoorzaken. De mensen die aan andere gezondheidsproblemen overleden waren, bleken ongeveer hetzelfde patroon te volgen als de eerste groep. Ook hierbij leefden de mensen in mei korter en in november langer. Het verschil tussen mannen en vrouwen was wel iets kleiner: respectievelijk 9,4 en 9,6 maanden.

Onbekend
Het is onduidelijk welke factoren er precies voor zorgen dat mensen die in november geboren worden langer leven. Wellicht heeft het iets te maken met bijvoorbeeld infecties die in een bepaald deel van het jaar vaker voorkomen, de intensiteit van het zonlicht of ervaringen in de baarmoeder.

Het volledige onderzoek is verschenen in het blad Journal of the American College of Cardiology.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd