Geboortemaand: de sleutel tot succes?

Of iemand een succesvolle sporter wordt, hangt af van een heleboel factoren. De geboortemaand is daar één van. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek. Australische kinderen die in de eerste maanden van het jaar worden geboren, zijn later succesvoller dan kinderen die aan het eind van het jaar worden gebaard.

Andrian Barnett van de universiteit van Queensland analyseerde de data van professionele Australische sporters uit de Australian Football League. In vergelijking met het gemiddelde zijn er 33 procent meer professionele sporters die in januari verjaren en 25 procent minder die in december hun verjaardag vieren.

De oorzaak? Heel simpel. Het Australische schooljaar begint op januari. Hoewel januari en december maar één maand scheelt, kan het op schoolgebied één jaar schelen. Kinderen die in december geboren worden, gaan nog mee met het huidige schooljaar. Kinderen die een maand later geboren worden, schuiven een klas op.

Het gevolg is dat in een klas de kinderen uit januari, februari en maart het oudst en fysiek het sterkst zijn. “Het kan zijn dat kleinere kinderen niet mee kunnen doen met bepaalde spellen en daardoor minder sporten”, vertelt Barnett. “Het patroon van de seizoenen is niet zo heel eerlijk voor kinderen die later zijn geboren en fysiek dus nog jonger zijn.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd