‘Geboortedag Alexander de Grote bepaalde ligging Alexandrië’

De ligging van het oude deel van de beroemde stad Alexandrië is allesbehalve toeval: de as waarlangs de stad gebouwd is, wijst naar de plaats waar de zon op de verjaardag van Alexander de Grote opkomt.

Die conclusie trekken Italiaanse wetenschappers in het blad Oxford Journal of Archaeology. Ze baseren hun conclusie op een onderzoek naar het oude centrum van Alexandrië.

Eerbetoon
Alexandrië werd in 331 voor Christus in opdracht van Alexander de Grote gebouwd. De naam van de stad is op zichzelf al een eerbetoon aan de machtige leider, maar het ging veel verder dan dat, zo schrijven onderzoeker Luisa Ferro en Giulio Magli nu.

WIST U DAT…

Richting
Ze bestudeerden de oude delen van de stad en richtten zich daarbij met name op de as waarlangs de hele oude stad georganiseerd was en die van het westen naar het oosten liep. Deze as bleek op de geboortedag van Alexander de Grote de plek aan te wijzen waar de zon opkwam. En dat niet alleen: ten tijde van de bouw van Alexandrië kwam ook Regulus, de helderste ster in het sterrenbeeld Leeuw, in dezelfde richting op.

“Alexandrië deed dienst als prototype voor een aantal Hellenistische steden die werden ontworpen als zijnde koningssteden,” zo schrijven de onderzoekers. “Hun doel was om de goddelijke macht van hun oprichter expliciet te maken.”

Bronmateriaal

"The astronomical orientation of the urban plan of Alexandria" - Wiley.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ruthven (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd