Wetenschappers hebben voorkomen dat borstkanker zich bij muizen kon uitzaaien naar andere organen. Ze wisten dat te bewerkstelligen door het enzym LOXL2 te blokkeren. De resultaten zijn hoopgevend: als het enzym met medicijnen geblokkeerd kan worden, kunnen in de toekomst wellicht veel sterfgevallen en ziektes voorkomen worden.
De onderzoekers bestudeerden eerst menselijke patiënten met borstkanker. Ze ontdekten dat de mensen met uitzaaiingen over het algemeen grote hoeveelheden van het enzym LOXL2 in het lichaam hadden. Ook konden de onderzoekers aantonen dat dit enzym ervoor zorgde dat gevaarlijke cellen uit het borstweefsel ‘ontsnapten’ en in de bloedbaan terecht kwamen.
WIST U DAT…
De wetenschappers vroegen zich af of ze het enzym zouden kunnen stoppen en gingen experimenteren met muizen. Ze gebruiken chemische stofjes an antilichaampjes om het enzym op non-actief te zetten. Daarmee kwamen ook de uitzaaiingen stil te liggen.
“LOXL2 is een fantastisch doel voor medicatie,” stelt onderzoeker Janine Erler. Het is zeer waarschijnlijk dat het onderzoek op korte termijn wordt uitgebreid en in de toekomst leidt tot medicatie tegen uitzaaiingen. Ook kan de studie wetenschappers helpen voorspellen welke soorten kanker zich wel of niet zullen verspreiden. Op dit moment worden zo’n negentig procent van alle sterfgevallen door kanker veroorzaakt door uitzaaiingen.