Het gat in de ozonlaag voor het tweede jaar op rij kleiner geworden

Met dit goede nieuws komen onderzoekers van NASA en NOAA. Al moeten we volgens de wetenschappers niet te vroeg juichen.

Het lijkt goed te gaan met het gat in de ozonlaag. Al voor de tweede jaar op rij is het gat namelijk kleiner geworden. Goed nieuws? Een beetje. Zo stellen de wetenschappers dat het kleiner geworden gat in de ozonlaag vooral te maken heeft met natuurlijke fluctuaties.

Ozonlaag

Ozon is een molecuul dat bestaat uit 3 zuurstofatomen. In de stratosfeer, zo’n 15 tot 50 km boven het aardoppervlak, werkt de 3 millimeter dikke ozonlaag als een soort zonnescherm dat de aarde beschermt tegen schadelijke ultraviolette straling. Deze straling kan bij mensen huidkanker en staar veroorzaken en is daarnaast ook schadelijk voor planten.

Gat
Het gat in de ozonlaag boven Antarctica was dit jaar het grootst op 11 september. Het gat besloeg toen een grootte van bijna 20 miljoen vierkante kilometer, ofwel twee en half keer het oppervlak van de Verenigde Staten. In september en oktober is vervolgens het gat weer kleiner geworden. “In het verleden is er altijd tegen het einde van september op sommige hoogtes in de stratosfeer geen ozon meer waargenomen. Dit jaar bleek uit onze metingen dat er weliswaar een lage concentratie ozon in de stratosfeer zat, maar dat die nooit helemaal afwezig was,” zegt Bryan Johnson een van de onderzoekers van NOAA. Sinds 1988 is het gat dat zich jaarlijks in september vormt nooit zo klein geweest als nu.

Wolken
Dat het gat dit jaar kleiner is geworden, is mede te danken aan een laag druksysteem in de warmere stratosfeer boven Antarctica. Hierdoor werden er in de onderste regionen van de stratosfeer minder wolken aangemaakt. Volgens wetenschappers is wolkenvorming de eerste stap tot de afbraak van ozon.

Verbeterde weercondities
Ook in 2016 zorgde een warmere temperatuur in de stratosfeer ervoor dat het gat in de ozonlaag minder groot was dan het jaar ervoor. Het gat besloeg toen 23 miljoen vierkante kilometer. Dat was 5 miljoen vierkante kilometer kleiner dan in 2015. Hoewel de verbeterde weercondities in de ozon er in de afgelopen twee jaar voor hebben gezorgd dat de grootte van het gat is afgenomen, is het gat volgens de onderzoekers nog steeds groot vergeleken met de situatie in de jaren ‘80, toen het gat in de ozonlaag boven Antarctica voor het eerst werd waargenomen.

Dertig jaar geleden beloofden landen de productie van stoffen die de ozonlaag aantastten terug te schroeven in het Montreal Protocol. De onderzoekers verwachten nu dat het gat in de ozonlaag zich rond 2070 zal herstellen naar de waarden van 1980.

Bronmateriaal

"Warm Air Helped Make 2017 Ozone Hole Smallest Since 1988" - NASA

Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA / NASA Ozone Watch / Katy Mersmann

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd