“Gat in ozonlaag boven Antarctica krimpt”

Het gat in de ozonlaag boven het Zuidpoolgebied krimpt. Dit meldt het Nieuw-Zeelandse National Institute of Water and Atmospheric Research vandaag. Vorig jaar bedroeg de grootte van het gat nog 24 miljoen vierkante kilometer. Dit jaar is het gat 22 miljoen vierkante kilometer groot. Wetenschappers noemen de verkleining “het begin van herstel”.

“Het gat is in de voorbije vijf opeenvolgende jaren steeds kleiner geworden”, zegt wetenschapper Stephen Wood van NIWA. “Dit is een teken dat we mogelijk een begin van herstel zien.”

Initiatieven
Volgens de wetenschappers heeft de verbetering van de ozonlaag ook te maken met internationale initiatieven, zoals bijvoorbeeld het Montreal Protocol uit 1987, waarin staat dat het gebruik van stoffen die de ozonlaag aantasten verboden zijn.

Volgens berekeningen van het afgelopen decennium was het gat in de ozonlaag in 2000 het grootst met een grootte van maar liefst 29 miljoen vierkante kilometer.

Wereldwijd probleem
De ozonlaag beschermt al het leven op aarde tegen de gevaarlijke straling van de zon. Volgens de Environmental Protection Agency is het gat in de ozonlaag een wereldwijde kwestie, en niet een probleem dat zich enkel en alleen beperkt tot de Zuidpool.

Het gat in de ozonlaag vormt zich ieder jaar in de maanden augustus-september en verdwijnt vervolgens weer in november-december. De wetenschappers zijn in ieder geval optimistisch voor 2011.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd