Gat in de ozonlaag herstelt zich

Voor het eerst kunnen wetenschappers met zekerheid vaststellen dat het gat in de ozonlaag kleiner wordt. En dat lijkt goed nieuws.

Zo’n 22 jaar geleden werd een plan opgesteld om de ozonlaag te redden. Er mochten niet langer chloorfluorkoolstofverbindingen (CFK’s) worden gebruikt. Het chemische goedje at namelijk ozon op en daardoor werd de ozonlaag steeds dunner. Gevolg: de ozonlaag kon het gevaarlijke ultraviolette licht van de zon niet meer tegenhouden.

Het werkt
Dat het gat in de ozonlaag zich nu herstelt, is goed nieuws voor beleidsmakers. Het bewijst dat het plan werkt.

WIST U DAT…

…de sluiting van het gat in de ozonlaag de opwarming van de aarde kan versnellen?

CFK’s
Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat zich nabij het gat in de ozonlaag steeds minder CFK’s ophouden. Dat wees erop dat de ozonlaag dikker werd. Maar dat kon niet worden bewezen. De dikte van de ozonlaag fluctueert namelijk sterk door de seizoenen heen, dus het was lastig vast te stellen hoe groot het gat nu precies was.

Fluctuatie
Wetenschappers hebben nu de fluctuaties uit de gegevens weten te verwijderen en kunnen wat zinnigs zeggen over het gat in de ozonlaag. En wat blijkt: het gat is tot vijftien procent kleiner dan het in de jaren ’90 was.

“Ik denk dat dit het eerste overtuigende bewijs is dat de ozonlaag zich herstelt,” meent expert Adrian McDonald. “Het is het eerste onderzoek waarin de statistische significantie hoog genoeg is en je het patroon zo goed kunt zien dat je kunt aannemen dat het klopt.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd