Gat in de maan: huisvesting voor astronauten?

 ASTRONOMIE  Om als mens op de maan te kunnen overleven, is het fijn om enigszins beschut te zitten. Dichtbij een krater of een maanzee is leuk. Maar een hol is nog beter. En laten onderzoekers dat nu net ontdekt hebben! Het gat is groot genoeg om een hele kolonie aan astronauten te herbergen.

Het gat is zo’n 65 meter breed en iets meer dan 79 meter diep. Dat maakten wetenschappers onlangs bekend in het blad Geophysical Research Letters. Het hol beschermt tegen de barre temperaturen en meteorietinslagen op de maan doordat er een dun laagje lava inzit. Het gat in de maan is dan ook uitermate geschikt als huisvesting. “Lavabuizen op de maan zijn mogelijk belangrijke locaties voor een toekomstige maanbasis voor lokale ontdekkingsreizen en ontwikkelingen of als een buitenpost voor ontdekkingsreizen buiten de maan,” schrijft het team onder leiding van Junichi Haruyama. “Elke intacte lavabuis kan als een schuilplaats voor het ruwe milieu op het maanoppervlak, meteorietinslagen, UV-straling, energiedeeltjes en extreme temperatuurverschillen dienen.”

Lavabuizen zijn nog niet zo lang geleden op de maan ontdekt, maar het hol waarover de wetenschappers schrijven is een geval apart. Het is niet vatbaar voor meteorietinslagen en heeft een soort lavalaagje dat bescherming biedt. Lavabuizen komen ook op aarde en op Mars voor. De cilindervormige buizen ontstaan door lavastromen, vulkaanuitbarstingen, seismische activiteiten of een meteorietinslag. De ontdekking van de lavabuis op de maan vond al in november plaats, maar trekt nu pas de aandacht van de media.

NASA is op dit moment bezig om een missie naar de maan voor te bereiden. Een tijdelijk maankolonie zou in 2025 werkelijkheid moeten worden. De financiering is echter nog een probleem.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd