Garnaal blijkt plakkerige zijde te produceren

Dat is pas een doe-het-zelver: deze garnaal maakt ijzersterke huizen door zelf de beste materialen – waaronder zijde – te creëren.

De garnaal Crassicorophium bonellii bouwt huisjes van zandkorrels. Een lastige opgave, want zandkorrels zijn nu niet direct het meest solide bouwmateriaal. Maar de garnaal heeft daar wat op gevonden.

Vezels
Het diertje spint een soort zijde. Deze bestaat uit vezels die het best beschreven kunnen worden als een kruising tussen de vezels die een spin maakt en het cement dat kreeften produceren. Het resultaat mag er zijn: plakkerige, waterbestendige en sterke draden die al die zandkorreltjes bij elkaar houden.

WIST U DAT?

…een speciaal dieet ervoor kan zorgen dat rupsen fluorescerende zijde produceren?

Spin
De vezels komen uit de pootjes van het dier, zo meldt het blad Naturwissenschaften. En de garnaal blijkt de vezels eigenlijk op dezelfde manier als een spin te maken. Of het materiaal ook echt op dat van de spin lijkt, is onduidelijk. Maar onderzoekers gaan er wel vanuit dat het ongeveer net zo sterk en flexibel is.

“Het (dier, red.) gebruikt de vezels om een huis te bouwen,” vertelt onderzoeker Fritz Vollrath. De garnaal gebruikt daartoe zand, vegetatie, eigen uitwerpselen en algen. De onderzoekers willen het door de garnaal geproduceerde goedje nog veel beter bestuderen. Mogelijk kunnen wij mensen er namelijk nog wat van leren. “Het is niet dat we dingen willen kopiëren van de natuur. Het is meer dat we ons willen laten inspireren door de natuur.”

Bronmateriaal

"Shrimp has 'silk-spinning skills'" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door cybershot dude (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd