Ganymedes en Callisto: kometen maakten het verschil

De manen Ganymedes en Callisto van Jupiter zijn ongeveer even groot en even oud. Hoe komt het dan dat de manen zo van elkaar verschillen, zowel van de binnenkant als van de buitenkant? Wetenschappers denken dat de ene maan 3,8 miljard jaar geleden meer kometen om haar oren kreeg dan de andere maan.

Ongeveer 3,8 miljard jaar geleden vond het Late Zware Bombardement plaats. Veel kometen botsen op manen en planeten. Ook Ganymedes en Callisto kregen er flink van langs. “Door hevige inslagen smolt Ganymedes, waardoor de hitte in de kern niet snel weg kon. Stenen zonken naar het centrum”, legt Amy Barr van het SwRI Planetary Science Directorate uit. “Callisto kreeg minder inslagen op lagere hoogtes te verwerken en werd daarom niet volledig gesmolten.”

Iedere inslag op het oppervlak van Ganymedes en Callisto zorgde voor een een poel van vloeibaar water. Stenen in de poel kreeg de kans om te zakken naar het centrum van de manen. Ganymedes bevindt zich dichter bij Jupiter, waardoor de maan twee keer zo vaak is geraakt dan Callisto.

In het zonnestelsel zijn meer objecten die van oorsprong hetzelfde zijn, maar die door een andere baan of door inslagen van elkaar verschillen. Een voorbeeld zijn de aarde en Venus. De planeten zijn qua grootte en materiaal hetzelfde, alleen ziet de aarde er nu heel anders uit doordat de baan van de planeet anders is. Ganymedes en Callisto zijn ook uit elkaar gegroeide tweelingen.


Zwart is de stenen kern, donkerblauw is een mix van waterijs en steen, lichtblauw is puur waterijs.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd