Gamers zien de wereld een stuk beter

call-of-duty

Regelmatig een computerspel spelen doet een mens goed. Gamers hebben niet alleen een betere oog-hand-coördinatie, maar halen ook veel meer informatie uit een visuele scène.

Wetenschappers van de Duke universiteit voerden een experiment uit met 125 proefpersonen. Ongeveer de helft van de groep bestond uit fanatieke gamers, de andere helft speelde bijna nooit een computerspelletje. Iedere deelnemer kreeg heel kort acht letters in een cirkel te zien. Hierna verscheen een pijl, wijzend naar de plek in de cirkel waar een letter stond. Vervolgens moesten de deelnemers aan het experiment aangeven welke letter er op de desbetreffende plek stond.

De pauze tussen het tonen van alle letters en het verschijnen van de pijl varieerde van 13 milliseconden tot 2,5 seconden. Het maakte niet uit hoeveel tijd er tussen de twee scènes zat, want iedere keer presteerden de gamers veel beter dan de niet-gamers. De gamers slaagden er vaker in om de juiste letter razendsnel op te noemen.

Ook nadelen

zijn 12.000 jongeren gameverslaafd. Niet best, want een gameverslaving leidt bij jongens tot agressie.

Filter
Onze hersenen filteren alle informatie die onze ogen waarnemen. Veel data gaat snel weer verloren. Ook fanatieke gamers gooien niet belangrijke gegevens snel weer weg, alleen starten zij met veel meer informatie dan niet-gamers. Gamers zien sneller en kunnen op basis van wat zij zien ook betere beslissingen maken.

Shooters
De resultaten van dit onderzoek komen niet als een donderslag bij heldere hemel. Er zijn al eerder onderzoeken gehouden met soortgelijke resultaten, namelijk dat gamers sneller reageren op visuele stimuli. Ook kunnen gamers meer dingen tegelijkertijd onthouden dan niet-gamers, vooral wanneer zij regelmatig een first-person shooter spelen. In zo’n spel moeten spelers veel informatie opslaan: wie is goed, wie is slecht, waar bevinden zich objecten, hoe ziet de kaart eruit en waar moet ik naar toe?

Bronmateriaal

"Video Gamers Really Do See More" - Duke University

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd