Galileo-netwerk in 2014 actief

 TECHNOLOGIE  Er zit weer schot in het flink vertraagde navigatienetwerk Galileo van de Europese Unie. Het netwerk – bestaande uit dertig satellieten – moet in 2014 operatief zijn. In oktober 2012 gaat de eerste satelliet de lucht in. Het Europese netwerk moet de grote tegenhanger van het Amerikaanse Global Positioning System (GPS) worden.

De Europese Commissie maakt vandaag bekend dat het Duitse bedrijf OHB System de eerste veertien satellieten gaat bouwen. Het Franse Arianespace voorziet in alle benodigdheden voor de lancering. Het nieuws dat het Galileo-netwerk al over vier jaar actief is, is precies wat de bedenkers erachter nodig hadden. Zij hebben namelijk al de nodige tegenslag te verwerken gekregen. De financiering bijvoorbeeld. Het was moeilijk om de benodigde 3,4 miljard euro bij elkaar te krijgen. Uiteindelijk is er wat uit het landbouwpotje gevist om de lancering mogelijk te maken. Maar daarmee waren lang niet alle strubbelingen van de baan. Vorig jaar noemde de Europese rekenkamer het Galileo-project nog slecht voorbereid en slecht geregeld.

Het Galileoproject is de eerste samenwerking tussen de European Space Agency en de Europese commissie. OHB System gaat de eerste veertien satellieten voor 566 miljoen euro produceren. Arianespace regelt de lancering voor 397 miljoen euro. Thales Alenia Space zorgt voor de industriële benodigdheden om het Galileosysteem te kunnen integreren en doet dat voor 85 miljoen euro.

De eerste services van het Galileo-systeem zijn begin 2014 beschikbaar. De gehele bevolking van de Europese Unie kan hiervan gratis gebruikmaken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd