Gaatje? Uw tand kan het nu zelf vullen!

  Vergeet de tandarts en zijn boor: in de toekomst kan een tand – met hulp van een bijzondere tandpasta – een gaatje zelf vullen.

  Gaatjes zijn vervelend en het kan iedereen overkomen. Nu moeten tandartsen daarop vaak nog boren en een vulling plaatsen. Maar onderzoekers van de universiteit van Leeds maken daar met alle plezier een einde aan.

  Tandpasta
  Zij hebben een tandpasta ontwikkeld die ervoor zorgt dat tanden gaatjes zelf gaan dichten. Wanneer u de tandpasta op de door bacteriën aangetaste tand loslaat dan vult deze de gaatjes en verandert in een soort gel. Deze gel vormt de ‘mal’ voor de vulling die de tand zelf gaat maken. De gel trekt namelijk calcium aan en geeft de tand zo alle ingrediënten om weer dicht te ‘groeien’.

  WIST U DAT…

  …Ötzi een heel slecht gebit had?

  Stamcellen
  Het is niet voor het eerst dat tanden zelf het heft in handen nemen. Eerder ontwikkelden onderzoekers ook al een procedure waarbij stamcellen worden gebruikt om tanden te ‘kweken’ of aan te laten ‘groeien’. De nieuwe methode met de tandpasta is echter een stuk gemakkelijker.

  De tandpasta heeft de eerste tests op mensen al overleefd. De gaatjes van de proefpersonen werden netjes gevuld en er zijn al plannen om de tandpasta wereldwijd ter beschikking te stellen aan tandartsen.

  Bronmateriaal

  "Filling Without Drilling: Pain-Free Way of Tackling Dental Decay Reverses Acid Damage and Re-Builds Teeth" - Sciencedaily.com
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door D-institut (cc via Wikimedia Commons).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd