Gaat u ESA helpen om kometenjager Rosetta wakker te maken?

rosetta

Na 31 maanden winterslaap moet kometenjager Rosetta op 20 januari eindelijk weer wakker worden. En u kunt daarbij helpen!

Kometenjager Rosetta werd in 2004 gelanceerd en is onderweg naar komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Om de energie- en brandstofconsumptie van de kometenjager (en dus ook de kosten) te beperken, heeft ESA Rosetta in juli 2011 in een winterslaap gebracht.

Maar inmiddels nadert de kometenjager zijn eindbestemming en dus wordt het tijd om Rosetta weer wakker te maken. En dat gaat gebeuren op 20 januari. Zodra de kometenjager ‘wakker’ is en voldoende is opgewarmd zal deze – naar verwachting enkele uren nadat deze wakker is geworden – contact met de aarde zoeken.

ESA moedigt aardbewoners nu aan om te helpen om Rosetta wakker te maken. Het is de bedoeling dat u – het liefst met zoveel mogelijk mensen – een filmpje gemaakt waarin u ‘Wake up, Rosetta!’ schreeuwt. Die filmpjes verschijnen vervolgens op deze Facebookpagina waar bezoekers kunnen stemmen op het leukste filmpje. De tien leukste video’s worden beloond. De makers ervan krijgen een cadeautje en de filmpjes worden naar Rosetta verstuurd. De makers van de twee leukste filmpjes mogen bovendien aanwezig zijn in het Rosetta-hoofdkwartier wanneer er voor het eerst op een komeet geland gaat worden.

Meer weten over Rosetta en de uitdagingen waar deze ruimtesonde het komende jaar mee te maken krijgt? Komend weekend verschijnt er een uitgebreid artikel over de missie op Scientias.nl en gaan we in gesprek met één van de wetenschappers achter Rosetta.

Volg al het nieuws over Rosetta
Mis helemaal niets en volg het Rosetta-nieuws op Scientias.nl. Er is een speciale themapagina met een verzameling van al het Rosetta-nieuws!

Bronmateriaal

"Wake up, Rosetta!" - ESA.int
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA–C. Carreau / ATG medialab.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd