Hoe gaat het met opa? Vraag het aan zijn hond!

oude man hond

Benieuwd hoe het nu exact met de beste oude man gaat? Houd het gedrag van zijn hond in de gaten! De stemming van de hond zegt namelijk iets over het welzijn van de oude man.

Dat stellen onderzoekers van de universiteit van Newcastle. Ze gebruikten bewegingssensoren om het gedrag van verschillende rassen honden zowel buiten als binnen in de gaten te houden. Op basis van de bewegingen van het dier konden ze onder meer vaststellen of het dier ziek of verveeld was, zo is te lezen in hun paper.

Baasje
En dat smaakt naar meer. De onderzoekers denken dat ze op dezelfde manier namelijk ook te weten kunnen komen hoe het met het baasje gaat. En dat is met name handig wanneer dat baasje wat ouder is. “Een groot deel van ons onderzoek is gericht op het ontwikkelen van intelligente systemen die oudere mensen kunnen helpen om langer zelfstandig te wonen,” vertelt onderzoeker Cas Ladha. “Maar het ontwikkelen van een systeem dat de familie en verzorgers gerust stelt als het gaat om het welzijn van een oudere, zonder dat het een inbreuk op de privacy van de oudere is, is lastig.” Het monitoren van de hond kan een oplossing zijn. “Het idee hierachter is dat het ons in staat stelt om mensen discreet te ondersteunen zonder dat we daarvoor camera’s nodig hebben.”

Indicatie
En de onderzoekers hebben goede hoop dat de hond ze werkelijk kan vertellen hoe het met opa of oma gaat. “Een hond is fysiek en emotioneel afhankelijk van zijn baasje en dat betekent dat zijn welzijn hoogstwaarschijnlijk het welzijn van het baasje reflecteert en veranderingen – er wordt bijvoorbeeld minder met de hond gewandeld of de hond krijgt niet regelmatig eten of de hond vertoont simpelweg gedrag dat erop wijst dat hij ongelukkig is – kan een indicatie zijn voor de familie dat een ouder familielid (het baasje, red.) hulp nodig heeft,” vertelt onderzoeker Nils Hammerla.

“We weten al dat huisdieren onze gezondheid goed doen en deze nieuwe technologie betekent dat honden hun oudere baasjes die nog op zichzelf wonen nog op meer manieren dan ze al deden, kunnen steunen.”

Bronmateriaal

"Dog's Life" - NCL.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door faungg's photo (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd