Waar gaat James Webb straks eerst naar kijken? Wetenschappers stellen een lijst op!

De wetenschappers die nauw betrokken zijn (geweest) bij de ontwikkeling van de James Webb-telescoop hebben straks in het eerste jaar recht op tien procent van alle observatietijd. Deze onderzoekers hebben een lijst opgesteld met 2.100 doelen.

Op deze pagina vind je een samenvatting van alle doelen. Er staan genoeg objecten op. Van gevaarlijke aardscheerders en grote planetoïden tot aardachtige exoplaneten en protosterren. Uiteraard staat TRAPPIST-1e op de shortlist. Wetenschappers willen de samenstelling van de atmosfeer van deze exoplaneet vaststellen. “Daarvoor zijn meerdere observaties nodig, omdat we dan voldoende datapunten hebben om atmosferische details te ontdekken,” schrijven de onderzoekers.

“James Webb gaat naar allerlei interessante objecten kijken in ons universum”, zegt Eric Smith, directeur van het James Webb-programma. “Zo worden de eerste sterrenstelsels na de oerknal gevonden. En gaat de telescoop op zoek naar chemische vingerafdrukken van leven op Europa en Enceladus. Met meer dan 2.100 geplande observaties zijn er geen grenzen aan wat we ontdekken.”

Nog een jaartje wachten
De James Webb-telescoop wordt in oktober 2018 gelanceerd. De telescoop heeft een spiegel met een breedte van 6,5 meter. Het licht dat deze spiegel opvangt, wordt doorgestuurd naar een tweede spiegel die het licht weer naar de instrumenten aan boord van de telescoop stuurt. In vergelijking: de Hubble-ruimtetelescoop heeft een hoofdspiegel met een middellijn van 2,4 meter.

Guaranteed Time Observers
De observatietijd met de James Webb-telescoop wordt verdeeld in een aantal cycli. De eerste cyclus duurt 8.700 uur – oftewel bijna een jaar – waarvan tien procent van de tijd naar de betrokken wetenschappers gaat. Dit worden de Guaranteed Time Observers genoemd. Zij krijgen sowieso tijd om de telescoop in te zetten.

Andere plannen
Eind dit jaar wordt besloten hoe de overige negentig procent van de eerste cyclus wordt ingedeeld. Wetenschappers kunnen hiervoor voorstellen indienen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd