Gaat één van de maantjes van Pluto Vulcan heten?

pluto

Het zou zomaar kunnen. Astronomen hebben het publiek opgeroepen mee te denken over een naam voor de twee kleinste maantjes van Pluto en ‘Vulcan’ gaat momenteel met ongeveer 120.000 stemmen(!) aan de leiding.

Vorige week meldden we op Scientias.nl al dat u mee kon denken over namen voor de twee kleinste maantjes van Pluto. De maantjes zijn ons al een tijdje bekend, maar heten nog steeds – heel saai – P4 en P5. Hoogste tijd om ze – net als de andere manen van Pluto – een echte naam te geven.

Hoe werkt het?
Op de site Plutorocks.com kunt u stemmen op een aantal voorgestelde namen. Kunt u zich in geen van de namen vinden, dan kunt u ook een suggestie voor een andere naam doen. Als de onderzoekers uw naam en de onderbouwing aanspreekt, komt deze in de lijst met namen waar op gestemd kan worden, te staan.

William Shatner
Begin deze week stelde William Shatner – u weet wel: de acteur die Star Treks captain Kirk speelde – voor om één van de twee maantjes Vulcan te noemen. En dat hebben ze bij Plutorocks.com geweten! Er wordt als een dolle op de naam gestemd en momenteel gaat deze zelfs met 120.000 stemmen aan de leiding.

De tussenstand. Afbeelding: Plutorocks.com.
De tussenstand. Afbeelding: Plutorocks.com.

IAU
Zal één van de maantjes dan straks Vulcan gaan heten? Misschien. Er kan nog vijf dagen worden gestemd. Daarna zullen onderzoekers alle namen en stemmen in overweging nemen wanneer ze een voorstel op papier zetten voor de IAU (International Astronomical Union). De IAU zal vervolgens bepalen welke naam de maantjes van Pluto krijgen.

Romeinse god
Of Vulcan echt een kans maakt, is nog even afwachten. Traditioneel krijgen de maantjes van Pluto namen uit de Griekse en Romeinse mythologie. Bovendien hangen de namen van de manen samen met verhalen omtrent de onderwereld. Vulcan is ook een figuur uit de Romeinse mythologie: de god van het vuur. Maar dat is natuurlijk niet waar Shatner op zinspeelt. Hij denkt ongetwijfeld aan een ander Vulcan: de thuiswereld van Spock.

Voor wie Vulcan ook mooi vindt of liever wat tegenwicht biedt door op een andere naam te stemmen: er kan nog gestemd worden. Ga naar Plutorocks.com en laat weten wat u er van vindt.

Bronmateriaal

"Pluto rocks" - Plutorocks.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / ESA / M. Showalter.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd