Gaat een slimme sladressing Venetië redden?

Het romantische Venetië is een wreed lot beschoren. De zeebodem trekt steeds harder aan de huizen en bruggen. Maar experts leggen zich daar niet bij neer en vechten om het plaatsje van de verdrinkingsdood te redden. Sladressing is de nieuwste oplossing. Het glibberige goedje moet ervoor zorgen dat Venetië weer voet aan wal krijgt.

Wetenschappers willen vetbolletjes die vergelijkbaar zijn met olijfolie gebruiken om Venetië te redden. De vetbolletjes worden daartoe zo geprogrammeerd dat ze – zodra ze in het water in aanraking komen met koolstofdioxide – een kunstmatig calciumcarbonaat vormen. Dit calciumcarbonaat kan gebouwen tegen verdere beschadiging beschermen.

Stilettohakken
“De palen waar Venetië op steunt zinken in de lagune alsof het stilettohakken zijn,” legt onderzoeker Neil Spiller uit. “Als we de olie nabij de fundering kunnen laten veranderen in calcium dan wordt het gewicht verdeeld en wordt het zinken vertraagd of stopgezet.”
“Deze technologie is gebaseerd op de chemie van olie en water en heeft de speciale eigenschap om koolstofdioxide in een kalkachtige substantie te veranderen,” vertelt onderzoeker Rachel Armstrong.

Slim
Het veelbelovende goedje heeft de naam ‘slimme sladressing’ gekregen en zou een goed alternatief zijn voor andere plannen die Venetië moeten redden. Eén daarvan is de installatie van sluizen in het meer rondom het Italiaanse plaatsje om de getijden te kunnen regelen.

Experts vermoeden dat Venetië het de komende decennia extra moeilijk zal krijgen, omdat klimaatverandering ervoor zorgt dat het waterniveau wereldwijd verder stijgt. Volgens Armstrong moet het mogelijk zijn de slimme sladressing voor die tijd in het water los te laten. Hoewel het experiment nu alleen nog in het laboratorium bestudeerd is, zou het in drie tot vijf jaar tijd ook in de wateren rondom Venetië moeten werken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd