Gaat deze Duitse robotaap straks de ruimte in?

robotaap

Duitse wetenschappers leggen op dit moment de laatste hand aan een heuse robotaap. De aap kan vooruit, achteruit en opzij lopen en blijft zelfs mooi in balans als hij een helling beklimt. Ook interessant: de robotaap wordt mede mogelijk gemaakt door het Duitse Aerospace Center. Wellicht zien we deze aap – of een variant erop – in de toekomst dus terug in de ruimte.

De aap wordt ontwikkeld door de universiteit van Bremen. Wetenschappers sleutelen er al sinds mei 2010 aan en halverwege augustus van dit jaar loopt het onderzoeksproject af. Filmpjes op de site van de universiteit laten zien dat de onderzoekers al een heel eind zijn.

Klimmen
Ze hebben een robotaap ontwikkeld die – ongehinderd door allerlei kabels – vooruit, achteruit en opzij kan lopen. Ook kan de aap zelfstandig een nieuwe richting kiezen. En wanneer de aap een helling beklimt, past hij zijn massamiddelpunt in realtime aan om ervoor te zorgen dat hij in balans blijft. In de voeten van de robotaap bevinden zich tal van sensoren. De informatie die de aap zo verzamelt, kan weer gecombineerd worden met informatie uit andere delen van zijn ‘lichaam’ en geeft dus een goed beeld van wat de aap ‘voelt’ en hoe zijn bewegingen wellicht verder verbeterd kunnen worden.

Verbeteren
De robotaap lijkt als u ‘m zo ziet op een echte aap. Maar zijn bewegingen zijn nog wat houterig. Het idee is om de aap steeds verder te verbeteren, zodat zijn bewegingen uiteindelijk net zo vloeiend zijn als die van een echte aap.

Zoals gezegd wordt het onderzoek mede mogelijk gemaakt door het Duitse Aerospace Center. Wat dit centrum precies met de robot van plan is, blijft nog in nevelen gehuld. Zien de Duitsers een beter functionerend exemplaar in de toekomst al andere planeten of manen verkennen? Of moet hij menselijke astronauten gaan vervangen? De tijd zal het leren!

Bronmateriaal

"iStruct Demonstrator" - DFKI-Bremen.de
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd