Gaan loopbanden de Londense metro vervangen?

loopband-1

Op dit moment is de metro een populair vervoersmiddel in Londen, maar er is (wellicht) een beter alternatief: loopbanden.

Architecten van NBBJ – die ook de schaduwloze wolkenkrabber hebben bedacht – denken dat loopbanden een prima alternatief zijn voor reizigers. Er liggen drie loopbanden naast elkaar met een snelheid van 5 kilometer per uur tot 24 kilometer per uur. Een reiziger betreedt eerst de langzame band en slentert vervolgens via de tweede band naar de derde – en snelste – band. Wanneer de persoon in kwestie niet stilstaat, maar zelf ook wandelt, kan hij een topsnelheid bereiken van bijna 30 kilometer per uur.

loopband-2

loopband3

Volgens de architecten is de huidige topsnelheid van metro’s op de Circle Line ongeveer 32 kilometer per uur, dus qua snelheid gaan mensen er niet op achteruit. Daarnaast is het gezonder en kunnen meer mensen tegelijkertijd gebruikmaken van dit type vervoer. Ook hoeven inwoners van Londen nooit meer te wachten op een metro.

Hoewel het een slim idee is, vragen wij ons af hoe praktisch het is. Kunnen mensen in een rolstoel, blinden en slechtzienden, ouderen en vrouwen met hoge hakken ook gebruikmaken van de loopbanden? Of is dit voor hen een levensgevaarlijke situatie? En wat te denken van toeristen, die zo’n systeem niet gewend zijn? We hebben allemaal wel eens bijna een botsing gehad op de ‘Mind Your Step’-banen op Schiphol, dus de kans is groot dat ondergrondse loopbanden meer slachtoffers gaan eisen dan metro’s.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd