Gaan astronauten over twee jaar een bezoekje brengen aan deze krater? Hopelijk hebben ze geen nyctofobie

Eind 2025 gaan er weer astronauten naar de maan. De bemanning van Artemis III landt in het zuidpoolgebied, maar waar precies? Misschien wel nabij deze Shackleton-krater.

Vorig jaar selecteerde NASA dertien mogelijke landingsgebieden op de zuidpool. “De astronauten wagen zich in donkere gebieden, waar nog nooit een mens is geweest en ze leggen de basis voor toekomstige langere verblijven”, vertelt Mark Kirasich van NASA.

En donker is het zeker, dus het is maar te hopen dat de astronauten niet leiden aan nyctofobie. Er zijn plekken waar het daglicht nooit komt, zoals op de bodem van deze Shackleton-krater. Tot voor kort konden wetenschappers deze bodem niet zien, maar dankzij de geavanceerde ShadowCam is het wel mogelijk om een beeld te krijgen van wat er zich afspeelt in het duister. De ShadowCam is een door NASA gefinancierd instrument aan boord van de Zuid-Koreaanse maanorbiter Danuri. Deze camera is 200 keer lichtgevoeliger dan de camera van de Lunar Reconnaissance Orbiter.

Wetenschappers hebben beelden van de LunarCam en de Lunar Reconnaissance Orbiter samengevoegd om een prachtig mozaiek te krijgen van het zuidpoolgebied. Klik op de foto hieronder om details nog beter te zien.

De foto is van grote waarde, want onderzoekers hopen water te vinden in diepe, permanent donkere kraters. Toekomstige maankolonisten hebben namelijk water nodig. Daarnaast kan waterijs een bron van zuurstof zijn en kan het zelfs gebruikt worden om raketten aan te drijven. Dat maakt een retourritje net wat eenvoudiger.

Gaat Artemis daadwerkelijk landen nabij de Shackleton-krater? Dat is nog even afwachten. Het hangt af van het moment van lancering, dat varieert vanwege de relatieve posities van de aarde en de maan. De landingsplek wordt dus pas op het laatste moment gekozen. Dus wie weet…

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd