Gaan de Amerikanen toch geen planetoïde vangen?

  Een paar weken geleden bespraken we op Scientias.nl een interessante ruimtemissie: de Asteroid Redirect Mission. Het doel: een stukje van een planetoïde vangen en deze in een baan om de maan uitzetten. Nu ziet het er naar uit dat deze missie misschien niet doorgaat.

  De Amerikaanse Senaat zet 19,5 miljard dollar opzij voor de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. NASA kan dit bedrag in 2017 gebruiken voor missies. Wel vindt het Senaat dat het geld besteed moet worden aan missies die bijdragen aan het belangrijkste doel van NASA: een vredige nederzetting in de ruimte opzetten of op het oppervlak van een ander hemellichaam en bemande missies naar Mars organiseren.

  In het budgetvoorstel staat dat de Congressleden minder enthousiast zijn over de voorgestelde Asteroid Redirect Mission dan de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. “De technologische en wetenschappelijke doelen van de Asteroid Robotic Redirect Mission staan mogelijk niet in verhouding tot het budget”, staat in het budgetvoorstel. “Wellicht dat er alternatieve missies mogelijk zijn, waarbij de vernieuwende technologieën ingezet kunnen worden zonder dat het kostenplaatje te duur is.”

  De vraag is of de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie zwaar tilt aan het rapport van de Senaat. Het is wel een feit dat NASA het geld hard nodig heeft om het dure Space Launch System (een zware raket) en de Orion-capsule te ontwikkelen. Wellicht snoeien de Amerikanen links en rechts nog wat ambitieuze ruimtemissies om budget vrij te maken voor de grotere missies.

  Bronmateriaal

  "NASA Bill 2017" - Senate

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd