Ga dit weekend naar buiten voor de Orioniden

In de nacht van zaterdag tot zondag zijn er veel ‘vallende sterren’ te zien. Dan bereikt de Orion-meteorenzwerm namelijk zijn maximum.

Om direct met het goede nieuws te binnen: de maan stoort eigenlijk nauwelijks. Dit weekend is er een dunne maansikkel zichtbaar, maar het is donker genoeg om veel meteoren te spotten. Hemel.waarnemen.com voorspelt dat er onder ideale omstandigheden zo’n 37 meteoren per uur zichtbaar zijn.

Als je dit weekend een vallende ster ziet, dan is de kans dus groot dat het een stofdeeltje is van de komeet Halley. Deze komeet liet stofdeeltjes achter en die deeltjes komen nu in botsing met de atmosfeer van de aarde. Wanneer zo’n klein stofdeeltje verbrandt, ontstaat er een streepje licht, dat in de volksmond een ‘vallende ster’ wordt genoemd. Het is een misleidende term, want een meteorenzwerm heeft natuurlijk niets met sterren te maken.

Halley is een van de bekendste kometen en heeft een omlooptijd van 76 jaar. In 1986 scheerde het object voor het laatst langs de aarde. In 2061 wordt de komeet weer verwacht. Gemiddeld ziet ieder mens de komeet slechts één keer voorbij komen. Best bijzonder. Foto: NASA/ W. Liller

Kort maximum en hoge snelheid
De Orioniden hebben een relatief kort maximum van vijf dagen. Enkele dagen voor en na het maximum zijn dus al veel meteoren te zien. Een nadeel is dat Orioniden een grote snelheid hebben. Ze raken de atmosfeer met een snelheid van 237.240 kilometer per uur, oftewel 66 kilometer per seconde. Hierdoor moet je goed opletten om er eentje te zien. In vergelijking: de Boötiden – die in juni pieken – zijn veel trager en hebben een snelheid van zestien kilometer per seconde.

Waar kijken?
De Orioniden lijken uit het sterrenbeeld Orion te komen. Dit is een van de bekendste sterrenbeelden. Orion biedt namelijk veel moois. Met het blote oog zijn de sterren Betelgeuze en Rigel duidelijk te zien. Kijk je door een telescoop, dan zie je de indrukwekkende Orionnevel. Ook de bekende Paardenkopnevel is terug te vinden in dit sterrenbeeld, maar deze donkere nevel is zelfs met een telescoop lastig te vinden. Weet je niet waar het sterrenbeeld Orion te vinden is? Gebruik de handige hemelkaart op Hemel.waarnemen.com.

Het sterrenbeeld Orion. Foto: PublicDomainPictures / Pixabay

Kleed je warm aan
De komende nachten daalt het kwik naar negen graden Celsius. Dit betekent dat het relatief warm is voor de tijd van het jaar, maar toch is het goed om je warm aan te kleden. De omstandigheden zijn anders dan in augustus, toen je wellicht naar buiten ging voor de Perseïden.

Bronmateriaal

"Oktober 2017" - Hemel.waarnemen.com

Afbeelding bovenaan dit artikel: FelixMittermeier / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd