Fysici verdiepen zich in uw paardenstaart

Stel: u laat een paardenstaart groeien. Hoe ziet die er dan uit? Wetenschappers hebben een manier gevonden om dat te voorspellen.

Dat schrijven de onderzoekers in het blad Physical Review Letters. Ze noemen hun vondst de ‘Ponytail Shape Equation‘.

Vergelijking
De onderzoekers ontwikkelden de vergelijking door met een aantal factoren rekening te houden. Bijvoorbeeld de zwaartekracht en de stijfheid van haar. Ook het feit of u krullen heeft of niet, speelt een rol. “Het is een opmerkelijk simpele vergelijking,” merkt onderzoeker Raymond Goldstein in een persbericht op. Maar de vergelijking biedt wel heel veel antwoorden. “Het lost een probleem op waar wetenschappers en kunstenaars zich sinds Leonardo da Vinci 500 jaar geleden in zijn notitieboek over vloeistof-achtig gestroomlijnde haren schreef, het hoofd over breken.”

Gedrag
Met de vergelijking kunnen de onderzoekers voorspellen hoe haar zich in een paardenstaart gedraagt. Bijvoorbeeld of het gewoon naar beneden hangt of meer een bolle, dikke bos vormt. “We kunnen ons voorstellen dat zeker de helft van de populatie ervaring heeft met de eigenschappen van paardenstaarten en we hebben ons allemaal vast al wel eens verbaasd over de pluizigheid van haar,” merkt Goldstein op. Nu kan dat fenomeen ook vanuit fysisch opzicht worden beschreven.

Fysica en de paardenstaart: het lijkt misschien wat vergezocht. Maar de onderzoekers achter deze studie zijn natuurlijk niet alleen maar geïnteresseerd in de paardenstaart. De resultaten van het onderzoek hebben namelijk ook consequenties voor andere stoffen die uit meerdere vezels bestaan (wol en bont bijvoorbeeld). Dankzij het onderzoek kunnen we nog nauwkeuriger beschrijven hoe zij zich onder bepaalde omstandigheden gedragen. En daar kunnen mensen die de graphics in films en spellen ontwikkelen weer hun voordeel mee doen.

Bronmateriaal

"The physics of the ponytail" - Cambridge-news.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Aimee Ray (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd