‘Fysica kan ontstaan graancirkels verklaren’

Hoe maken mensen graancirkels? Onderzoeker Richard Taylor denkt het te weten: met behulp van de fysica.

Dat graancirkels niet door aliens vervaardigd worden, lijk allang vast te staan. Maar dat betekent automatisch dat mensen de cirkels moeten vervaardigen. En dat brengt weer nieuwe vragen met zich mee. Want hoe kunnen ze zo’n groot kunstwerk in zo’n korte tijd (vaak één nacht) tot stand laten komen? En hoe kunnen ze de kunstwerken – die vaak een wiskundige basis hebben – zo precies uitvoeren?

Verklaring
Onderzoeker Richard Taylor probeert in het blad Physics World met een verklaring te komen. Hij concludeert dat graancirkels steeds complexer worden, met soms tot wel 2000 verschillende vormen erin. Tegelijkertijd vordert ook de wetenschap en technologie steeds verder. En dat is volgens hem geen toeval: de twee gaan hand in hand, zo stelt hij.

Graancirkels

Meer weten over graancirkels? Lees er hier alles over.

Lasers
Volgens Taylor kan de fysica verklaren hoe graancirkels tot stand komen. Hij stelt dat artiesten die de graancirkels vandaag de dag produceren hoogstwaarschijnlijk gebruik maken van GPS, lasers en microgolven. Stuk voor stuk geavanceerde technieken die door de wetenschap zijn ontwikkeld.

Microgolf
Zo kunnen microgolven ervoor zorgen dat graan omvalt en keurig horizontaal komt te liggen. Dat zou verklaren hoe artiesten met grote nauwkeurigheid en snelheid een graancirkel kunnen creëren.

Taylor is zich ervan bewust dat daarmee lang niet alle geheimen van de graancirkel zijn blootgelegd. Hij wijst erop dat de mensen die de graancirkels maken niet snel hun geheimen zullen prijsgeven. Maar het lijkt erop dat de wetenschap er vroeg of laat toch wel achterkomt. Zeker nu de makers van graancirkels hun zeis en touwen aan de kant hebben gegooid en zich op het domein van de wetenschap begeven om anderen een rad voor de ogen te draaien.

Bronmateriaal

"Physics could be behind the secrets of crop-circle artists" - Eurekalert.org
Bovenstaande foto is gemaakt door Ian Burt (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd