De wereldbevolking blijft groeien en dat heeft negatieve gevolgen. Grote steden in Oost-Azië kampen met veel smog. Wat kunnen we hier tegen doen? Architect Vincent Callebaut kreeg van de gemeenteraad van Parijs de opdracht om een plan te maken om de uitstoot van broeikasgassen in de Franse hoofdstad in 2050 met 75 procent terug te dringen. En dit is het resultaat.
Callebaut ontwikkelde acht prototypes van verschillende torens. De torens kunnen op bestaande gebouwen geplaatst worden, waardoor ze perfect integreren in de stad. Wie goed kijkt naar de artistieke impressies op de website van Callebaut herkent de verlaten Petite Ceinture, de gebouwen aan de Rue de Rivoli en de Montparnasse-toren. De groene torens vangen regenwater op, terwijl de bomen en planten CO2 omzetten in zuurstof.
Duurzame technologie
Daarnaast zijn de torens gemaakt van een speciaal fotosensitief materiaal, waardoor veel zonlicht wordt teruggekaatst of juist wordt opgenomen om elektriciteit op te wekken. De zogenoemde Fotosynthese-torens creëren zelfs hun eigen biobrandstof.
Pysalia
Wie bekend is met de stijl van Callebaut, herkent de hand van deze architect direct in de tekeningen. Vijf jaar geleden werkte Callebaut een concept uit met de naam ‘Physalia’: een mix tussen een gebouw en een boot. Dit duurzame schip bevat dezelfde snufjes als de Franse gebouwen en heeft soortgelijke organische vormen.
Meer artistieke impressies bekijken? Ga naar de website van de architect.