Funky naam voor nieuwe dinosaurussoort

Nicholas Longrich ontdekte in 2008 een wel heel bijzondere dinosaurussoort. Het dier heeft een opzichtige hartvormige jabot op de schedel en heeft daarmee ooit zeker de show gestolen. Onder het genot van een paar biertjes gaf Longrich de dino dan ook de funky naam die deze toekomt: mojoceratops.

De dinosaurus bevond zich tot 2008 in het museum. Iedereen ging ervan uit dat het een chasmosaurus was. Maar toen Longrich de restanten van het dier nog eens goed bekeek, ontdekte hij dat het een nieuwe soort was. Deze maand publiceert de wetenschapper zijn vondst in de Journal of Paleontology.

Nijlpaard
De dinosaurus leefde zo’n 75 miljoen jaar geleden en was ongeveer zo groot als een nijlpaard. Het dier zou slechts een miljoen jaar op deze aardbol hebben rondgelopen. De dinosaurus is niet de enige met zo’n aparte jabot op de schedel, maar het is veruit wel de meest opvallende.

Biertje
Na de ontdekking viel Longrich de eer ten beurt om een mooie naam voor de nieuwe soort te bedenken. Toen hij met enkele collega’s in een café een biertje dronk bedacht hij de naam mojoceratops. “Het was gewoon een grapje, maar iedereen viel stil en keek elkaar aan en zei: ‘Wacht, dat klinkt eigenlijk best cool’,” vertelt Longrich. “Ik probeerde daarna nog wat serieuzere namen te bedenken, maar mojoceratops bleef hangen.”

Mojo
Pas nadat Longrich de naam voor het eerst noemde, dook hij in de etymologie van de woorden die erin versmolten zitten. En toen bleek dat de naam wel heel erg goed bij de dino paste. “Ik ontdekte dat ‘mojo’ een Afrikaans-Amerikaanse term uit de vroeg twintigste eeuw is. Het staat voor een magische bedel of talisman die vaak gebruikt werd om mensen van het andere geslacht mee aan te trekken. De dinosaurus gebruikte zijn jabot waarschijnlijk ook om partners aan te trekken, dus dat klopte.”

Grieks
De volledige naam van de dinosaurus is mojoceratops perifania. ‘Ceras’ is Grieks en staat voor ‘hoorn’. ‘Ops’ is Grieks voor ‘gezicht’. Perifania is ook Grieks en betekent ‘trots’.

Longrich wist in eerste instantie niet goed of de paleontologische gemeenschap de naam ook zou kunnen waarderen, maar dat blijkt wel goed te zitten. “Er wordt verwacht dat je Latijnse en Griekse namen gebruikt, maar dit leek gewoon veel leuker. Je kunt prima wetenschap bedrijven en toch nog wat lol hebben, dus waarom niet?”

Foto's: Nicholas Longrich/Yale University

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd