Functiewoorden maken relatie tot een succes

De lengte en kracht van een relatie wordt beïnvloed door de functiewoorden die stelletjes gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek. Functiewoorden zijn woorden die geen betekenis hebben, maar zorgen dat tekst samenhangend wordt, denk aan woordjes zoals: als, de, hij of op. Stelletjes die functiewoorden op dezelfde manier benutten, blijken een grotere kans hebben op een lange en gelukkige relatie.

De onderzoekers baseren hun conclusies op twee experimenten. Voor de eerste test verzamelden de wetenschappers veertig studenten en lieten ze speeddaten. De gesprekken werden opgenomen en geanalyseerd. Er werd met name gekeken hoe vaak er functiewoorden werden gebruikt. Na afloop bleek de kans dat een speeddate uitdraaide op een date te voorspellen was: als de twee mensen de functiewoorden op dezelfde manier gebruiken, was de kans dat ze in de toekomst een relatie kregen significant groter.

Lange relatie
In een tweede experiment volgden de onderzoekers de gesprekken die 86 stelletjes gedurende tien dagen online voerden. De onderzoekers ontdekten opnieuw dat functiewoorden belangrijk waren. De stelletjes die functiewoorden evenveel en op dezelfde manier gebruikten, hadden een veel betere relatie. Dat blijkt met name uit het vervolgonderzoek dat drie maanden later plaatsvond. Van de stellen die qua functiewoorden op één lijn zaten, was 76 procent nog samen. Mensen die de functiewoorden niet op dezelfde manier hadden gebruikt, hadden maar 53 procent kans om nog samen te zijn.

Samenhang
De resultaten suggereren dat het zeggen van mooie, romantische dingen niet genoeg is. Geliefden moeten ze ook samenhangend brengen. En dat is niet iets wat een mens zomaar kan leren, benadrukt onderzoeker James Pennebakker. “Wat zo mooi is aan dit is dat we die keuze (om samenhangend te spreken, red.) niet echt maken: het komt gewoon zo uit onze mond.”

De studie van de wetenschappers is verschenen in het blad Psychological Science.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd