Japan heeft de crisis omtrent de reactoren van Fukushima opgeschaald tot niveau zeven. Dat is hetzelfde niveau als Tsjernobyl. Onterecht, zo menen experts.
De crisisschaal is een hulpmiddel van het International Atomic Energy Agency (IAEA) en loopt van één tot zeven. De schaal is bedoeld om de impact van nucleaire rampen aan te geven.
Begin
De afgelopen tijd werd de situatie in Fukushima met een vijf beoordeeld. Dat is nu dus een zeven geworden. De onderzoekers benadrukken dat daarmee niet de huidige situatie, maar de situatie zoals die zich aan het begin van de ramp voordeed, wordt beoordeeld. Op dit moment zou de radioactiviteit al flink zijn afgenomen.
Het is geen Tsjernobyl
Met een zeven komt de ramp op hetzelfde niveau als Tsjernobyl. Maar dat wil niet zeggen dat de rampen te vergelijken zijn, zo stelt expert Hidehiko Nishiyama. “Tsjernobyl explodeerde terwijl de reactoren nog actief waren, dat is een heel andere situatie dan in Fukushima.”
Meer…
Overdreven
“Ik denk dat het opschalen naar het niveau van Tsjernobyl overdreven is,” stelt professor Murray Jennex. “Het komt niet eens in de buurt. Tsjernobyl was vreselijk: het explodeerde en er was geen insluiting mogelijk en ze zaten vast. (…) Ik denk dat ze (Japan, red.) te pessimistisch zijn.”
Radioactief
Naar schatting is er sinds het begin van de ramp zo’n 10.000 terabequerels van het radioactieve jodium-131 vrijgekomen. De uitstoot van radioactieve stoffen is veel lager dan in Tsjernobyl: ongeveer tien procent daarvan. Experts vinden het dan ook raar dat Japan de crisis opschaalt.
Niet gekoeld
Tegelijkertijd is het nu een maand geleden dat de aardbeving die dit alles veroorzaakte plaatsvond. En nog steeds zijn de reactoren niet stabiel. Het koelsysteem van de reactoren is nog niet hersteld en tot die tijd blijft de situatie gevaarlijk.
Ondertussen blijft de aarde onder Japan onrustig. Sinds de grote klap op 11 maart zijn er 400 naschokken met een kracht groter dan 5 op de schaal van Richter geregistreerd. De afgelopen 24 uur vonden nog twee grote naschokken plaats.