Liedje activeert immuunsysteem van fruitvlieg

Een vrouwelijke fruitvlieg reageert wel heel bijzonder op een serenade van een mannetje: ze activeert haar immuunsysteem.

Dat hebben wetenschappers ontdekt, zo blijkt uit een persbericht. Niet alleen het immuunsysteem krijgt een boost. Ook genen die het diertje helpen om beter te ruiken, worden actiever.

Experiment
De onderzoekers baseren hun resultaten op experimenten. Ze lieten vrouwelijke fruitvliegen serenades van mannetjes horen, maar zorgden ervoor dat er geen mannetje in de buurt was. Vervolgens keken ze wat er in het lijfje van de fruitvlieg gebeurde en of dat zich onderscheidde van het lichaam van fruitvliegjes die niets hadden gehoord.

WIST U DAT…

…een verstandelijk gehandicapte fruitvlieg te genezen is?

Ruiken
Zo ontdekten de wetenschappers dat de fruitvlieg beter ging ruiken. Dat moet te maken hebben met het liedje en niet met veranderingen in de omgeving: het mannetje was tenslotte niet eens in de buurt. Waarom vrouwtjes zo op serenades reageren, is onduidelijk. Mogelijk helpt het ze om daarna het juiste mannetje te vinden of een goed plekje te vinden om eitjes te leggen.

Ook het immuunsysteem werd wakker geschud door het liedje van de mannelijke fruitvlieg, zo is binnenkort in het blad Proceedings of the Royal Society B te lezen. De onderzoekers denken dat wel te kunnen verklaren. Een fruitvlieg kan tijdens het paren infecties oplopen of gewond raken. Om te voorkomen dat dat dodelijke gevolgen heeft, zou ze zich daarop voorbereiden. Nader onderzoek moet uitwijzen hoe het precies zit.

Bronmateriaal

"Sexy Serenades Turn on a Gal's Immune System" - Livescience.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Sanjay Acharya (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd