Frisse kijk op sterrenstelsel M83

De Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) heeft een nieuwe foto vrijgegeven van het sterrenstelsel M83. Dit sterrenstelsel staat bekend om de vele supernova’s. De afgelopen honderd jaar zagen wetenschappers zes supernova’s in M83. Een recordaantal.

Messier 83 is een klein broertje van het Melkwegstelsel. Het object bevindt zich op een afstand van vijftien miljoen lichtjaar bij de aarde vandaan, maar is meer dan de helft kleiner dan de Melkweg. M83 is ‘s nachts goed zichtbaar door een verrekijker.

De onderstaande foto is gemaakt met de krachtige HAWK-I camera. In de infraroodopname wordt het verduisterende stof waarin Messier 83 is gehuld, transparant. Het helder verlichte gas rond de jonge sterren in de spiraalarmen wordt minder dicht in het infrarood, waardoor veel meer van de structuur en de sterren in het stelsel te zien is

Astronomen die clusters van jonge sterren bestuderen, hebben veel aan zo’n opname. Onderzoek aan dergelijke clusters was dan ook een van de wetenschappelijke doelen van de observaties. Vergeleken met eerdere opnamen, laat HAWK-I beduidend meer sterren in het melkwegstelsel zien.

Bronmateriaal

ESO

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd