Daarom is de band tussen heteroseksuele vrouw en homoseksuele man zo sterk

  shoppen

  De band tussen homoseksuele mannen en heteroseksuele vrouwen kan enorm sterk zijn. En dat is niet vanwege hun gezamenlijke interesse. Onderzoek suggereert dat eerlijk, onpartijdig relatieadvies de twee onlosmakelijk met elkaar verbindt.

  Psychologen van de University of Texas at Austin onderzochten waarom heterovrouwen en homoseksuele mannen zulke hechte vriendschappen kunnen hebben. Het onderzoek staat in het februarinummer van Evolutionary Psychology.

  Experiment
  De onderzoekers voerden experimenten uit waarbij ze het Facebookprofiel van ene Jordan toonden aan 88 heterovrouwen en 58 homoseksuele mannen. De profielen waren exact hetzelfde met uitzondering van het geslacht en seksuele geaardheid. De deelnemers dachten dat zij meededen aan een onderzoek naar de invloed van online profielen op vriendschappen. Ze hadden het mis. Na het tonen van het profiel werd de deelnemers gevraagd zich in te beelden dat zij op een feestje waren met Jordan en dat hij/zij hun relatieadvies gaf. De deelnemers beoordeelden de mate waarin zij op dit advies vertrouwden.

  Eerlijk en betrouwbaar advies
  Uit het eerste experiment bleek dat vrouwen relatieadvies van een homoseksuele man meer vertrouwden dan vergelijkbaar advies verkregen van een heteroman of –vrouw. Het tweede experiment toonde dat homoseksuele mannen relatieadvies van een heterovrouw betrouwbaarder vonden dan advies van een andere homoseksuele man of –vrouw. Hieruit concluderen de onderzoekers dat vriendschappen tussen homoseksuele mannen en heteroseksuele vrouwen gekarakteriseerd kunnen worden door de wederzijdse uitwisseling van relevante adviezen voor seksuele relaties doordat seksuele interesse in elkaar of concurrentie van elkaar mist.

  WIST U DAT…

  …Een vriendschap tussen een heteroman en -vrouw ondanks oerdriften toch mogelijk is?

  Het onderzoek komt als eerste met het empirische bewijs (conclusies gebaseerd op waarnemingen) dat de emotionele hechtheid tussen de twee ontstaat door de afwezigheid van onbetrouwbare seksuele drijfveren.

  Verborgen seksuele agenda’s
  “Vriendschappen tussen heterovrouwen en homoseksuele mannen zijn vrij van verborgen seksuele agenda’s,” zegt Eric Russel, de hoofdauteur van de onderzoekspaper en tijdelijke psychologische onderzoeker aan de universiteit. “Aannemelijk is dat zij in staat zijn een dieper level van eerlijkheid te ontwikkelen omdat hun relatie niet ingewikkeld is door seksuele aantrekking of concurrentie.”

  Hiernaast bedachten de onderzoekers de theorie dat vrouwen onderling belangenconflicten kunnen hebben, omdat zij andere vrouwen als potentiële concurrentie zien. De belangen van heteromannen spelen ook een rol: om vrouwen in hun eigen richting te trekken, ontmoedigen zij mogelijk de relatie met andere mannen. Homoseksuele mannen hebben echter geen soortgelijke conflicten met heteroseksuele vrouwen. Daarom hebben zij misschien wel een unieke positie als het gaat om het geven van (seksueel) relatieadvies en steun. Homoseksuele mannen doen dat zonder bijbedoelingen door seksuele rivaliteit of seksuele aantrekking.

  Bronmateriaal

  "Trustworthy mating advice deepens bond between straight women and gay men" – University of Texas at Austin (via Eurekalert.org).
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Marianne Janssens (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd