Fransen pompen gletsjer leeg

De Fransen zijn begonnen met het leegpompen van een enorme gletsjer op de Mont Blanc. Wetenschappers waarschuwden eind vorige maand dat de gletsjer met daarin een flinke bel met 65.000 kubieke water binnenkort kon exploderen. Dat zou beteken dat de vallei waarin zo’n 3000 mensen wonen onder water komt te staan. En dus moest er iets gebeuren.

Het gaat om een enorme hoeveelheid water. Zo’n 65.000 kubieke meter: dat is genoeg water om twintig Olympische zwembaden mee te vullen. Het water bevindt zich in de Tete-Rousse-gletsjer in Frankrijk.

Drama
Een soortgelijke situatie zorgde in 1892 voor een drama. Toen barstte deze zelfde gletsjer uit zijn voegen en liep de vallei onder. Dat kostte toen aan tweehonderd mensen het leven.

Pompen
De Fransen boren nu gaten in de gletsjer en laten het water zo gecontroleerd weglopen. Per uur kan er ongeveer 150 kubieke meter water worden verwijderd. Dit water wordt naar een andere gletsjer gepompt.

Het is niet ondenkbaar dat zo’n ingrijpen de komende maanden of jaren opnieuw nodig is. Volgens wetenschappers kan de geschiedenis zich nog verscheidene keren herhalen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd