Niet de Fransen, maar de Engelsen aten als eerste kikkerpootjes

kikkerpoot

Lang werd gedacht dat de Fransen als eersten op het idee kwamen om kikkerpootjes te eten. Maar archeologische opgravingen in Groot-Brittannië trekken dat nu in twijfel: het lijkt erop dat kikkerpootjes daar zo’n 8000 jaar voordat de Franse cuisine op het idee kwam, al gegeten werden.

Onderzoekers van de universiteit van Buckingham deden hun ontdekking in het stadje Amesbury, op geringe afstand van Stonehenge. Ze vonden er culinaire resten die uit 8000 voor Christus stammen: onder meer botjes van zalmen en verbrande botten van oerrunderen.

Maar tussen deze stille getuigen van een culinair festijn ontdekten de onderzoekers iets opvallends. Een verkoold bot uit de poot van een kikker. De poot zou tussen 7596 en 6250 voor Christus bereid zijn. Het suggereert dat de bewoners van Groot-Brittannië al zo’n 8000 jaar voor de Fransen kikkers aten. En daarmee is het geen Franse, maar Engelse delicatesse.

“Het lijkt erop dat mensen hier, op twee kilometer afstand van Stonehenge, duizenden jaren geleden een Heston Blumenthal-achtig menu aten dat bestond uit kikkerpootjes, oerossen, wild zwijn en edelhert met hazelnoten als hoofdgerecht, nog een gang met zalm en forel en als afsluiter bramen.”

Bronmateriaal

"Frog’s leg found at Mesolithic dig serves up a culinary dilemma for Anglo-French relations" - Buckingham.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jason Powers (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd