Franse gletsjer dreigt te exploderen

  De Tete-Rousse-gletsjer houdt zo’n 65.000 kubieke meter ijskoud water gevangen. Dat hebben wetenschappers ontdekt. Die enorme hoeveelheid water zorgt ervoor dat de druk in de gletsjer oploopt. De kans is groot dat deze binnenkort explodeert en diverse dorpjes letterlijk laat wegspoelen.

  De onderzoekers waren bezig met een routinecontrole toen ze plotseling opmerkten dat de Tete-Rousse-gletsjer wel heel bijzonder is. “Wij verwachtten helemaal niet dat we zoveel water zouden vinden,” vertelt onderzoeker Christian Vincent. “Dit komt zelden voor. Water in gletsjers wordt meestal op natuurlijke wijze afgevoerd. Het druppelt gewoon weg. Maar deze gletsjer houdt het ijskoude water vast en loopt het risico om door de enorme druk te exploderen. Het lijkt op een hogedrukpan.”

  Druk
  Volgens de wetenschappers bevat de gletsjer zo’n 65.000 kubieke meter water. Dat is genoeg om twintig Olympische zwembaden met te vullen. Wanneer de druk te groot wordt en de gletsjer explodeert, stroomt dit water naar beneden, de Franse Alpenvallei in. Daar stuit het op enkele dorpen met zo’n 900 gezinnen.

  Maatregelen
  De onderzoekers presenteerden hun resultaten gisteren en konden melden dat de lokale autoriteiten direct maatregelen gaan nemen. Er wordt in de gletsjer geboord, zodat de druk wat afneemt en het water op natuurlijke wijze kan weglopen.

  Dat maatregelen niet overbodig zijn, is in de geschiedenisboeken te lezen. In 1892 explodeerde in dit gebied ook een gletsjer. Dat kostte toen aan 200 mensen het leven.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd