Franse bulldog zet dierenartsen versteld door spontaan een nieuwe kaak te laten groeien

Ontmoet Tyson: een Franse bulldog van drie maanden. Tyson heeft een kunstje gedaan dat zo indrukwekkend was dat dierenartsen inmiddels in rep en roer zijn. Want wat blijkt? Honden kunnen hun kaakbotten terug laten groeien.

De dierenarts van Tyson, Alexandra Wright, licht toe: “Tyson had last van een kwaadaardige tumor die eerder is vastgesteld in jonge honden.” Om deze tumor te verwijderen, moest helaas het grootste gedeelte van Tyson’s kaak verwijderd worden. In de praktijk zou dit betekenen dat Tyson een leven tegemoet zou gaan zonder werkende onderkaak. Tyson’s baasje Melissa Forsythe laat weten: “Toen we dit hoorden van Wright wisten we niet zeker of we een puppy wel zo’n zware operatie mee wilde laten maken. Uiteindelijk hebben we het toch gedaan, omdat er geen uitzaaiingen te zien waren op de CT-scans.” Echter was er daarna sprake van een medisch wonder: de onderkaak van Tyson begon spontaan terug te groeien. En misschien nog wel het meest bizarre: wetenschappers hebben absoluut geen idee hoé Tyson dat voor elkaar heeft gekregen. Van de gebeurtenis is een onderzoeksverslag opgesteld, dat is gepubliceerd in het blad Frontiers in Veterinary Science.

Het belang van beenvlies
Uit de 3D-scans van Tyson’s schedel blijkt dat de hond in slechts 8 weken tijd de linkerkant van zijn kaak heeft weten te herstellen. Alhoewel Wright dus niet precies weet hoe Tyson dit voor elkaar heeft gebokst, heeft de dierenarts wel een theorie. Zo zijn er al langer – vooral anekdotische – gevallen bekend waarbij heel jonge honden (kleine) delen van hun kaak hebben laten hergroeien. Dit leek aanvankelijk niet waarschijnlijk voor Tyson vanwege de hoeveelheid bot die uiteindelijk is verwijderd. Het onderzoeksrapport van Wright merkt vooral op dat Tyson echter nog wel een aanzienlijke hoeveelheid beenvlies had; een dun membraan dat om veel botten heen zit en veel bloedvaten en zenuwen bevat. Tijdens de zwangerschap is de aanwezigheid van dit beenvlies cruciaal voor de ontwikkeling van, onder andere, de kaakbotten. “Het is waarschijnlijk dan ook dit beenvlies dat een grote rol heeft gespeeld in het laten groeien van het nieuwe bot,” voegt Wright toe.

Het is echter wel goed om op te merken dat Tyson’s nieuwe kaak officieel als abnormaal wordt gezien. Zo mist de nieuwe kaak een aantal eigenschappen, waaronder de aanwezigheid van een kanaal waar grote (slag)aderen normaal gesproken zitten. Daarnaast mist de nieuwe kaak van Tyson ook tanden, waardoor de hond dus niet kan kauwen aan de linkerkant. Het baasje van Tyson geeft hem dan ook vooral zachte speeltjes.

Wetenschappelijke aardverschuiving
Zoals al eerder is gezegd: Tyson heeft de wetenschappelijke wereld flink op weten te schudden. Zo heeft het hondje bewezen dat het dus mogelijk is voor puppy’s om grote botdelen te regenereren. “Tyson heeft ons laten zien dat het mogelijk is voor jonge honden om hun botten compleet te herstellen,” licht Wright toe. “We moeten wel echt flink aan de slag om te achterhalen hoe waarschijnlijk het plaatsvinden van dit proces nu precies is. Niet alleen dat; we moeten ook kijken naar het effect dat leeftijd op dit proces kan hebben. Uiteindelijk is dit natuurlijk een buitengewoon positief resultaat.”

Met Tyson zelf gaat het inmiddels goed: de kanker is verslagen en komt waarschijnlijk niet terug. Niet alleen dat, Tyson heeft sindsdien ook al een hoop gedaan: het hondje is recent geslaagd voor gehoorzaamheidstraining, is officieel een Canine Good Citizen en heeft zelfs meegelopen in een kerstparade met andere hondjes. Niet alleen dat: het is Tyson ook gelukt om andere hondjes met mondkanker nét iets meer hoop te geven op een volledig herstel.

Tyson heeft recent zijn eerste verjaardag gevierd. Credit: Melissa Forsythe en Mike Lacagnina

Bronmateriaal

"French bulldog puppy spontaneously regrows jaw" - College of Veterinary Medicine
Afbeelding bovenaan dit artikel: Mustang_79 from Getty Images Pro (via Canva Pro)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd