Fraai gestreepte vleermuis ontdekt in Soedan

vleermuis

Is het een enorme bij? Of een vliegende das? Nee, het is een vleermuis! Wetenschappers hebben in Soedan een nieuw geslacht vleermuizen ontdekt. De beestjes hebben een bijzonder uiterlijk: ze zijn zwart met lichtgele strepen.

“Mijn aandacht trok direct naar het prachtige en onderscheidende patroon van stippen en strepen,” vertelt onderzoeker DeeAnn Reeder over het moment waarop ze de vleermuis voor het eerst zag. “Het was duidelijk een uitzonderlijk dier, een dier dat ik nog nooit eerder had gezien.”

Foto: Bucknell University / DeeAnn Reeder.
Foto: Bucknell University / DeeAnn Reeder.

Reeder keerde niet lang daarna terug naar de Verenigde Staten en dook daar de archieven in. Zo ontdekte ze dat de vleermuis niet helemaal nieuw was voor de wetenschap. In 1939 hadden wetenschappers een soortgelijke vleermuis in Kongo gevangen. Het diertje had toen de naam Glauconycteris superba gekregen. De eerste naam van het dier – het geslacht waar dit toe behoort – verbaasde Reeder en haar collega’s. “Na een zorgvuldige analyse is het wel duidelijk dat de vleermuis niet tot het geslacht behoort waarin deze zich nu bevindt. Zijn schedel, zijn vleugels, zijn grootte, zijn oren: letterlijk alles wat je ziet, is anders. De vleermuis is zo uniek dat we wel een nieuw geslacht moesten creëren.”

Foto: Bucknell University / DeeAnn Reeder.
Foto: Bucknell University / DeeAnn Reeder.

En dat is precies wat de wetenschappers hebben gedaan, zo is in het blad ZooKeys te lezen. De vleermuis behoort nu tot het gloednieuwe geslacht Niumbaha. Letterlijk betekent het: zeldzaam of ongebruikelijk. Daarmee verwijst de naam naar het feit dat tot op heden van dit dier slechts vijf exemplaren zijn teruggevonden.

Bronmateriaal

"Striped like a badger - new genus of bat identified in South Sudan" - Pensoft.net
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Bucknell University / DeeAnn Reeder.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd