Foutje: oudste vogel blijkt dino te zijn

De Archaeopteryx ging 150 jaar geleden de boeken in als oudste vogel. Maar dat blijkt nu een foutje: het is toch een dinosaurus.

Archaeopteryx is een bekende soort. De resten ervan werden enkele jaren nadat Darwin zijn evolutietheorie presenteerde gevonden. De soort – een soort mengeling tussen een vogel en een reptiel – groeide uit tot het bewijs dat evolutie plaatsvond. Het dier werd het symbool voor Darwins theorie.

Dinosaurus
Extra pijnlijk is dan ook dat het dier 150 jaar nadat het ontdekt werd, van zijn voetstuk klettert. De Archaeopteryx is niet de oudste vogel ooit gevonden: het is een dinosaurus. De onderzoekers trekken die conclusie nadat ze in China een nieuwe soort dinosaurus vonden. Het dier bleek veel gemeen te hebben met de Archaeopteryx en stamt er waarschijnlijk vanaf. En een vogel als voorouder van een dinosaurus: dat klopt niet.

WIST U DAT…

…dinosaurussen waarschijnlijk reeds last hadden van luizen?

Verwarring
Het is ergens logisch dat dino’s en vogels door elkaar gehaald worden. Veel dinosaurussen ontwikkelden vleugels en sommige dino’s groeiden zo uit tot de voorouders van de vogels. Maar welke oude soorten nu echte dino’s of beginnende vogels zijn, is lastig vast te stellen. En hoe verder de onderzoekers in de geschiedenis duiken, hoe lastiger het wordt. Ze komen namelijk steeds dichterbij het punt waarop de eerste vogel ontstond en in die tijd gingen dino’s en vogels steeds meer op elkaar lijken.

Nu de Archaeopteryx het veld heeft moeten ruimen, ontstaat er ruimte voor een nieuwe ‘oudste’ vogel. Wetenschappers hebben al wel wat kandidaten in gedachten. Waarschijnlijk gaat de Epidexipteryx of Epidentrosaurus er met die titel vandoor. De dieren leefden zo’n 160 miljoen jaar geleden.

Bronmateriaal

"Oldest bird was actually a dinosaur" - News.discovery.com
Bovenstaande afbeelding werd in 1916 gemaakt door Heinrich Harder (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd