Foute man bestaat niet in ogen ovulerende vrouw

Wanneer vrouwen ovuleren denken ze dat foute mannen plots prima in staat zullen zijn om goede vaders te zijn.

Dat is de opmerkelijke conclusie van een onderzoek van de universiteit van Texas. “Uit eerder onderzoek was gebleken dat vrouwen zich in de week rondom hun ovulatie aangetrokken voelen tot sexy, rebellerende en knappe mannen zoals George Clooney of James Bond,” legt onderzoeker Kristina Durante uit. “Maar tot nu was onduidelijk waarom vrouwen denken dat het wijs is om een langdurige relatie met zulke mannen na te jagen.”

Experiment
De onderzoekers lieten vrouwen foto’s van mannen zien. Sommige mannen waren heel sexy, anderen waren meer betrouwbaar. De vrouwen bekeken de foto’s wanneer ze op hun vruchtbaarst waren (en dus ovuleerden) en wanneer ze het minst vruchtbaar waren. De proefpersonen moesten vervolgens aangeven wat ze van deze man zouden verwachten wanneer zij samen een baby zouden krijgen. Zou de man goed voor de baby zorgen, eten koken, een handje helpen in het huishouden?

WIST U DAT…

…mannen meer geld uitgeven als de vrouwen schaars zijn?

Resultaten
De vrouwen die ovuleerden, dachten dat de sexy mannen het beste in staat zouden zijn om huishoudelijke taken uit te voeren. Die vlaag van verstandverbijstering was het resultaat van hormonen, zo ontdekten de onderzoekers. Hormonen die vrijkomen wanneer een vrouw ovuleert, veranderen de kijk die ze op mannen die eventueel vader van haar kind kunnen worden, heeft. “Vrouwen maken zichzelf wijs dat de sexy bad boys toegewijde partners en betere vaders worden. Wanneer ze tijdens hun ovulatie naar een sexy man kijken dan lijkt de foute man opeens een goede man.”

Tweede experiment
In een tweede onderzoek ontmoetten de vrouwen de mannen echt, zo is in het blad Journal of Personality and Social Psychology te lezen. De mannen waren acteurs en zij speelden een foute of een goede man. De vrouwen moesten aangeven of ze dachten dat de man een goede vader voor andermans kinderen zou zijn. Ook moesten ze aangeven of ze dachten dat de man een goede vader voor hun kinderen zou zijn. Wederom dachten de vrouwen die ovuleerden dat de sexy man een betere vader zou zijn dan de betrouwbare man. Wanneer de vrouwen gevraagd werd of de man een goede vader voor andermans kinderen zou zijn, dachten de vrouwen van niet. Ze wezen dan direct op de tekortkomingen van de man. Maar wanneer ze gevraagd werd of de man een goede vader voor hun kinderen zou zijn, dan dachten ze dat deze man een goede, avontuurlijke en charismatische man zou zijn.

Maar waarom kiezen deze vrouwen voor een sexy man terwijl dat evolutionair gezien misschien helemaal niet zo’n goed idee is? “Een gelegenheid om seks met een sexy man te hebben, laten schieten kan wel eens te veel kosten,” stelt Durante. “Je weet tenslotte nooit of hij toch de ware Jacob is.”

Bronmateriaal

"UTSA Study Finds Ovulating Women Perceive Sexy Cads as Good Dads" - UTSA.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Pier-Luc Bergeron (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd