Fout ontdekt in werk Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci was ongetwijfeld een genie, maar zelfs hij was menselijk, en mensen maken nu eenmaal fouten. Een Nederlandse wiskundige ontdekte namelijk een fout in het werk van Da Vinci. Het zou gaan om een tekening die hij in opdracht van de Italiaanse wiskundige Luca Pocioli tekende. Dat schrijft het Belgische wetenschapstijdschrift Eos deze week.

“Ik ontdekte de fout per toeval,” vertelt Rinus Roelofs, een wiskundige en kunstenaar die de ontdekking deed tijdens het natekenen van Da Vinci’s werk.

BENIEUWD…

…naar het levensverhaal van Da Vinci? Lees het hier!

De betreffende tekening is een veelvlak van vierkanten en driehoeken. Op elk vierkant in het veelvlak hoort een vierkante piramide te staan. En op elke driehoek hoort een driehoekige piramide. “Maar op één van de driehoeken staat een vierkante piramide getekend.”

Het is voor het eerst dat er een fout ontdekt wordt in een werk van de hand van Leonardo da Vinci, maar Roelofs kijkt er niet van op. “Het is begrijpelijk dat Da Vinci een fout heeft gemaakt, want het is een erg ingewikkeld figuur, dat hij bovendien uit zijn hoofd moest tekenen. Dan maak je nog wel eens een foutje,” aldus Roelofs.

Bronmateriaal

"Nederlander ontdekt fout Da Vinci" - De Stentor
EOSmagazine.eu

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd