Foto’s van recente scheervlucht langs Phobos

De foto’s van de scheervlucht van de Mars Express langs de maan Phobos zijn binnen. De Europese ruimtesonde naderde de maan van Mars op 7 maart 2010 op een afstand van ruim honderd kilometer en maakte daarbij een aantal mooie kiekjes. Op de foto’s is de toekomstige landingsplaats van de Phobos-Grunt missie te zien.

De foto’s zijn gemaakt met de hoge resolutiecamera (HRSC) aan boord van de Mars Express. De resolutie van de foto’s zijn 4,4 meter per pixel.

Phobos is niet zo compact als de aarde. 25 tot 35 procent van de binnenkant van de maan is poreus. Mogelijk bestaat Phobos uit een heleboel samengeklonterde stukken puin. De grote gaten tussen de stukken puin resulteerden in poreuze delen in het binnenste van Phobos. De maan heeft een grootte van 6,8 bij 22,4 bij 18,4 kilometer.


Met een 3D-brilletje ziet u het oppervlak van Phobos op deze foto in 3D.

Phobos is waarschijnlijk een twee generatie object in het zonnestelsel. Zo is Phobos niet tegelijkertijd met objecten als de aarde en Mars ontstaan, maar pas erna. Phobos vormde zich in een baan om de planeet Mars. Ooit zal Phobos uit elkaar getrokken worden door Mars. De maan komt namelijk steeds dichter in de buurt van Mars. Als de afstand klein genoeg is, zorgt de aantrekkingskracht van Mars ervoor dat de maan in kleine stukken opbreekt.

De Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos is momenteel bezig met een missie naar Phobos. De Phobos-Grunt missie wordt in 2011 gelanceerd. Een lander gaat deeltjes verzamelen op de maan Phobos. Een capsule brengt deze deeltjes naar de aarde, zodat wetenschappers meer kunnen leren over de compositie van de maan.


Op één van deze twee rode plekken landt de Phobos-Grunt lander.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd