Foto van uitgehongerde ijsbeer gaat viraal

  ijsbeer-2

  Het gaat niet goed met de ijsbeer. Een nieuwe foto van fotograaf Kerstin Langenberger laat in één oogopslag zien hoe verwoestend klimaatverandering is.

  De extreem dunne beer is door Langenberger gespot op de Barentszzee, nabij het archipel Spitsbergen. Vroeger leefde hier een bloeiende populatie ijsberen, maar door het verlies van zeeijs gaat het veel minder goed met deze groep. De foto van Kerstin Langenberger is te zien op zijn website.

  “Ik ben een kritisch persoon en observeer daarom goed”, vertel Langenberger in zijn blogpost. “Ik zie dat gletsjers jaarlijks honderden meters terugtrekken. Hoewel ik gevoede beren zie, tref ik ook beren aan die er slecht aan toe zijn. Beren die langs de kusten sjokken, op zoek naar voedsel. Sommige beren jagen op rendieren of eten eieren, mos of zeewier.”

  Vooral met de vrouwelijke ijsberen gaat het slecht, omdat zij jongen baren op het land en dus niet het hele jaar door kunnen jagen. “Als het ijs terugtrekt, zitten deze ijsberen soms vast in een gebied waar niet veel voedsel is”, vervolgt Langenberger. “In het eerste jaar verliest een ijsbeer haar jongen, in het tweede jaar verliest ze haar tweede (en laatste) leg. Ik heb slechts enkele keren prachtige, dikke moeders met mooie jongen gespot. Vaker zie ik dunne beren, en dat zijn altijd vrouwtjes, zoals het vrouwtje op deze foto. De beer is gewond aan zijn voorpoot. Dit is waarschijnlijk gebeurd tijdens een mislukte jacht op een walrus.”

  Volgens Langenberger beweren sommige deskundigen dat de populatie ijsberen bij Spitsbergen groeit. “Ik vraag me af hoe een populatie stabiel kan blijven als de vrouwtjes en de jongen sterven”, zegt de fotograaf. “Klimaatverandering vindt plaats en dat heeft een grote invloed op dieren in het Arctisch gebied. Misschien kunnen we deze beer niet redden, maar elke poging die we ondernemen om de wereld te verbeteren is een stap in de goede richting. We moeten beginnen en doorzetten!”

  Bronmateriaal

  "A background story - No. 2" - Arctic Dreams

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd